Het aarzelende begin van corona-streams


Nu alle festivals voor deze zomer zijn afgelast, zoeken organisatoren naar alternatieven. Om nu niets te doen? In maart deed een journalist al verslag van hoe artiesten live online optredens begonnen te geven. Lees meer over die beginweken in het artikel Toch nog een festivalgevoel dankzij corona-livestreams van muzikanten en dj’s


Woordenschat 
▢ de gage
▢ de sessie
▢ de set
▢ annuleren
▢ de saamhorigheid
▢ demonstratief


Leerdoel 
▢ Ik kan alternatieven benoemen voor de door corona afgelaste festivals.

Opdracht

A Vragen
1. Waarom besluiten artiesten te gaan streamen? Geef drie voorbeelden uit de tekst. 
2. Hoe bereiken de streams toch de saamhorigheid van live optredens?
3. Wat zijn belemmeringen voor de kijkers van de streams?
4. Wat zijn belemmeringen voor streamende artiesten?
5. Hoe geven artiesten hun optredens op eigen wijze vorm? Geef drie voorbeelden.
6. Wat is jouw verwachting: hoe groot is de kans dat zulke optredens in de toekomst naast fysieke, live optredens blijven bestaan? Motiveer je antwoord.
7. Hoe oordeelt de schrijver van het artikel over de live streams?
8. Aan welke verwijzingen in de tekst merk je dat de tekst stamt uit het begin van de corona-uitbraak?
9. De tekst is een reportage. Noem drie kenmerken waaraan je dat kunt zien.
10. Hoe zorgt de schrijver van het artikel dat je een zo duidelijk mogelijk beeld krijgt van de optredens? Geef drie voorbeelden.

B Post
Een bekende van je besluit, nu live optreden onmogelijk is, om ook te gaan streamen. Hij of zij vraagt jou om een opvallende post te schrijven om zoveel mogelijk mensen te overtuigen de stream te bekijken. Gebruik in je wervende tekst minstens drie argumenten uit het artikel.

C Festivaljournaal
Onderzoek met bronnen op internet wat de verwachtingen zijn over festivals en concerten in de (nabije) toekomst. Maak een kort journaalitem (enkele minuten) waarin je voor de camera verslag doet over dat onderwerp. Ga in op vragen als: Wat zijn nu de regels voor festivals en concerten?, Wat zijn de (financiƫle) gevolgen voor organisatoren?, Welke alternatieven zijn er voor afgelaste evenementen?, Op welke termijn gaan er weer festivals en concerten komen? Vermeld in je video de bronnen die je hebt gebruikt.