Trending: #gewoonjebekhouden


Na de uitspraak van minister-president Rutte dat supporters in het stadion ´hun bek moeten houden´, was die meteen trending op social media. Er was instemming en begrip, maar ook afkeuring omdat het een minister-president niet zou passen dat te zeggen.

Bron
NU.nl Rutte over juichende voetbalfans: 'Ze moeten gewoon hun bek houden'

Woordenschat
het protocol - het exces

Leerdoel
Ik kan goed onderbouwd met argumenten reageren op een nieuwsfeit.

Opdrachten
Lees de tekst en bepaal welke standpunten er zijn ten aanzien van het probleem van juichen in de stadions. Reageer daarna met een van de volgende opdrachten.

Opdracht 1 - Column
In een column wordt vaak bij de actualiteit op een grappige manier een andere invalshoek gepresenteerd. Schrijf (met een of meer klasgenoten) zo´n column over het nieuws in de tekst. Bekijk online een aantal voorbeelden van columns.

Opdracht 2 - Denkhoeden
Je vat de inhoud van de tekst samen vanuit een bepaald perspectief. Je kunt kiezen uit: wit (feitelijk), rood (vanuit gevoel), groen (vanuit mogelijkheden), zwart (als advocaat van de duivel), geel (vanuit optimisme) of blauw (gericht op reflectie en overzicht). Het kan ook zijn dat je de opdracht krijgt een bepaald perspectief in te nemen.

Opdracht 3 - Dichten
Dicht naar aanleiding van de inhoud van de tekst. Je kunt met een gedicht de inhoud presenteren, maar ook je mening over onderwerp en hoofdgedachte geven.