2020 in tekeningen


Jaarlijks doen tekenaars in binnen- en buitenland op een geweldige manier verslag van het nieuws. Met een (grote) knipoog zetten ze het publiek aan het denken. Als je aan het einde van het jaar door hun tekeningen bladert, bieden ze je een mooi overzicht van alles wat er is gebeurd en hoe als samenleving op gebeurtenissen reageerden.

Opdracht 1 - Jaaroverzicht

Maak (in groepen) een jaaroverzicht in tien tekeningen. Kijk bijvoorbeeld op de website van de tekenaars van Fokke en Sukke en van tekenaar Len Munnik, die in september de Inktspotprijs 2020 voor de beste politieke tekening van het (parlementaire!) jaar.

Opdracht 2 - Tekening maken
Kies een belangrijk nieuwsfeit uit 2020 en laat het met een flinke knipoog zien in een tekening. Bedenk goed wat je met de tekening wilt zeggen over het nieuws en zorg dat je tekening meteen duidelijk maakt om welk nieuws het gaat. Maak niet teveel gebruik van tekst. Kijk in kranten of online naar voorbeelden.

Opdracht 3 - Striptekenen
Kies een belangrijk nieuwsfeit uit 2020 en laat het nieuws in een stripverhaal van maximaal vijf vakjes zien. Bedenk goed wat je met je strip wilt zeggen over het nieuws. Kijk in kranten of online naar voorbeelden.