Een nieuwe leeftijdsgrens voor energiedrankjes


Tieners zouden geen energiedrankjes moeten drinken, vinden veel mensen. De leeftijdsgrens moet daarom omhoog. Veel supermarkten willen daar best aan meedoen, mits alle supermarkten een hogere leeftijdsgrens gaan hanteren.

Bron
RTL Nieuws 
'Verhoog leeftijdsgrens voor kopen energiedrankjes naar 18 jaar'

Woordenschat 
voedselwaakhond - hanteren - cafeïne - gejaagdheid - vochtgehalte - cardiologen - calorierijk

Leerdoel 
Ik kan de redenen voor een hogere leeftijdsgrens toelichten.

Opdracht 1 - Quiz
Vat de tekst inclusief alle feiten over energiedrankjes samen in een quiz. Zorg dat in de quiz zowel de discussie over de leeftijdsgrens als ingrediënten en effecten van energiedrankjes aan bod komen. Gebruik bijvoorbeeld Kahoot om je quiz vorm te geven. Laat andere leerlingen je quiz spelen en daarna feedback geven over hoe volledig het onderwerp aan bod komt in jouw quiz.

Opdracht 2 - Betoog
Reageer op het voorstel van een hogere leeftijdsgrens in de vorm van een kort betoog. Gebruik bij het schrijven van je betoog het volgende schema: stelling - argumenten vóór - argumenten die je tegen jouw stelling en argumenten in kunt brengen - weerlegging daarvan - een krachtige slotzin. Gebruik voor elk onderdeel één alinea. 

Opdracht 3 - Seven word stories
Vat het nieuws samen in enkele seven word stories. Bekijk ter inspiratie online een aantal voorbeelden van seven word stories.