Doorgaan naar hoofdcontent

Fors minder animo voor vaccinaties kinderen


De dalende vaccinatiegraad onder kinderen in Nederland heeft geleid tot toenemende bezorgdheid bij gezondheidsautoriteiten en experts. Met meldingen van mazelen-uitbraken en ernstige gevolgen zoals overlijden door ziekten zoals kinkhoest, staat de kwestie van vaccinatie opnieuw centraal in het nationale gezondheidsdebat. Deze ontwikkelingen benadrukken de noodzaak om te begrijpen waarom de vaccinatiegraad daalt en welke maatregelen er genomen kunnen worden om deze trend om te keren.

NOS | Vijf vragen over de dalende vaccinatiegraad

Leerdoel
Je kunt uitleggen wat redenen zijn van achter de dalende vaccinatiegraad onder kinderen in Nederland

Woordenschat
vaccinatiegraad, criteria, groepsimmuniteit, decennia, gedragspsycholoog, besmettelijke, kwetsbare, complacentie, complicaties, contraproductief

Vragen
1. Wat is de vaccinatiegraad en waarom is deze belangrijk?
2. Waarom daalt de vaccinatiegraad?
3. Waarom is een lage vaccinatiegraad zorgelijk?
4. Wat is het advies aan ouders en welke maatregelen worden genomen om de vaccinatiegraad te verhogen?
5. Is het mogelijk om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren, zoals Boink wil?
6. Welke criteria hanteert de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor een veilige vaccinatiegraad?
7. Wat zijn enkele mogelijke redenen voor de daling van de vaccinatiegraad, zoals besproken door gedragspsycholoog Bastiaan Rutjens?
8. Hoe spelen sociale media en online informatie een rol bij het beïnvloeden van ouders met betrekking tot vaccinatie?
9. Wat zijn enkele voorbeelden van ernstige ziekten waar kinderen tegen worden ingeënt in Nederland, zoals genoemd door het RIVM?
10. Wat zijn de standpunten van demissionair staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid met betrekking tot de vrije keuze van ouders en het al dan niet weigeren van niet-gevaccineerde kinderen op kinderdagverblijven?

Opdrachten

1 - Discussie
- Bespreek in groepen van twee of drie waarom jullie denken dat de vaccinatiegraad daalt. Noteer de belangrijkste redenen
- Presenteer één reden aan de klas en bespreek samen de mogelijke gevolgen van een dalende vaccinatiegraad

2 - Voor- en tegenargumenten
- Werk in twee groepen: één groep voorstanders en één groep tegenstanders van vaccinatie
- Schrijf voor- en tegenargumenten op
- Presenteer jullie argumenten aan de klas en stem over welke argumenten het meest overtuigend zijn

3 - Vaccinatieposter maken
- Maak een poster die het belang van vaccinatie benadrukt. Gebruik papier en kleurpotloden/markers
- Wees creatief en gebruik illustraties en korte, krachtige boodschappen

4 - Onderzoek naar vaccinatieweigering
- Onderzoek online hoe het in een toegewezen land gesteld is met vaccinaties (denk aan campagnes, vaccinatiebereidheid en vaccinatiegraad)
- Deel kort jullie bevindingen met de klas en vergelijk en verklaar waar mogelijk de verschillen tussen landen

5 - Rol van sociale media
- Zoek online naar nieuwsartikelen of video's over hoe sociale media de mening van mensen over vaccinatie beïnvloeden.
- Bespreek kort jullie bevindingen en hoe sociale media opvattingen kunnen veranderen


Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Racisme zijn we nog niet kwijt

In onze samenleving is een discussie gaande over hoezeer racisme nog aanwezig is. Ogenschijnlijk, betoogt onderstaand artikel, is het verminderd, maar wie verder kijkt ziet méér. Bron  De Volkskrant  De koloniale machtsverhoudingen werden formeel opgeheven, het racisme bleef  Woordenschat  institutioneel - verbeten - hiërarchie - stereotypen - dubieuze - pacifistische - disproportioneel - geëlimineerd Leerdoel  Ik kan de conclusies in de tekst kort toelichten. Opdracht 1 - Stevige conclusies  Noem de conclusies in het artikel over het bestaan van racisme in onze samenleving van vandaag. Noem bij elke conclusie en enkele zinnen waarop de conclusie is gebaseerd.  Opdracht 2 - One Minute Thinking Lees de tekst. Neem daarna precies één minuut om op te schrijven wat je denkt naar aanleiding van de tekst. Je pen mag niet stilstaan in die minuut. Denk vrijuit, denk teveel aan goede volzinnen. Bespreek daarna met een klasgenoot jullie eerste gedachten. Wat valt jullie op? Wat vragen jullie je

Naar het noorderlicht

Vorige week was het noorderlicht zelfs in Nederland te zien. Lees hoe dat kon gebeuren en lees hoe een vader en een zoon naar het noorderlicht reisden.  Bron  Trouw  Noorderlicht in heel Nederland te zien  (2023) en  Met de camper het noorderlicht achterna  (2021) Woordenschat   noorderlicht - magneetveld - atmosfeer - absorberen Leerdoel  Ik kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verklaren.  Opdracht 1 - 5w1h Kies een van de teksten en beantwoord de 5w1h-vragen.  Opdracht 2 - Teken de tekst Lees de tekst en geef de kern in een tekening weer. Laat goed de verbanden tussen deelonderwerpen zien.  Opdracht 3 - Noorderdicht Kies een van de teksten en geef de kern weer in een kort gedicht.