Doorgaan naar hoofdcontent

Rusland: verkiezingen zonder verrassingen


Bij de Russische presidentsverkiezingen stond de uitkomst al bij voorbaat vast: Vladimir Poetin zal nog eens zes jaar president blijven. Terwijl zelfs zijn aanhangers weinig urgentie voelden om naar de stembus te gaan, rees de vraag wat de geslagen Russische oppositie nog kan doen om zijn regime te stoppen. Ondanks de toenemende druk van internationale sancties weet Poetin zijn macht te handhaven.


Leerdoel
Je kunt uitleggen op welke manieren de verkiezingen in Rusland worden beïnvloed

Woordenschat
autocratie, despotisme, censuur, propaganda, oligarchie, autoritarisme, kremlin, dissident, annexatie, regime

Vragen
1. Waarom willen mensen die Poetin steunen niet naar de stembus gaan?
2. Wat kunnen mensen die het niet eens zijn met Poetin nog doen om hem te stoppen?
3. Hoe worden de verkiezingen in Rusland anders georganiseerd dan in landen met democratieën?
4. Hoe komt het dat de Russische economie goed lijkt te gaan ondanks de sancties?
5. Worden de Russische verkiezingen beïnvloed door oneerlijke trucjes?
6. Hoe reageren mensen in Rusland en in andere landen op Poetins aanblijven?
7. Hoe beïnvloedt de situatie in Rusland de relaties met andere landen?
8. Hoe helpt de regering van Poetin hem aan de macht te blijven?
9. Hoe denken mensen dat de toekomst van Rusland eruit zal zien met Poetin aan het roer?
10. Wat kan er gebeuren om de politiek in Rusland te veranderen?

Opdrachten

1 - Vergelijken
Maak met de informatie uit de podcast een vergelijking van verkiezingen in Rusland en Nederland. Maak een lijst met minstens drie verschillen en drie overeenkomsten tussen hoe verkiezingen in beide landen worden gehouden.

2 - Beargumenteren
Denk na over hoe belangrijk verkiezingen zijn voor een land. Schrijf kort op waarom jij denkt dat het belangrijk is dat mensen in Rusland hun stem uitbrengen tijdens verkiezingen, en wat dit betekent voor de toekomst van het land. Bespreek ook welke invloed we in Nederland kunnen uitoefenen met onze stem tijdens de verkiezingen.

3 - Vragen stellen
Bedenk drie vragen die je aan een Russische burger zou willen stellen over hun ervaring met verkiezingen in Rusland. Schrijf de vragen op en bedenk wat je denkt dat hun antwoorden zouden kunnen zijn.

4 - Cartoons bespreken
Zoek online naar een politieke cartoon over Russische verkiezingen. Schrijf op wat je denkt dat de cartoon probeert te communiceren.

5 - Meme bedenken
Ontwerp een meme over een aspect van Russische verkiezingen dat je belangrijk vindt om te benadrukken.

Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Racisme zijn we nog niet kwijt

In onze samenleving is een discussie gaande over hoezeer racisme nog aanwezig is. Ogenschijnlijk, betoogt onderstaand artikel, is het verminderd, maar wie verder kijkt ziet méér. Bron  De Volkskrant  De koloniale machtsverhoudingen werden formeel opgeheven, het racisme bleef  Woordenschat  institutioneel - verbeten - hiërarchie - stereotypen - dubieuze - pacifistische - disproportioneel - geëlimineerd Leerdoel  Ik kan de conclusies in de tekst kort toelichten. Opdracht 1 - Stevige conclusies  Noem de conclusies in het artikel over het bestaan van racisme in onze samenleving van vandaag. Noem bij elke conclusie en enkele zinnen waarop de conclusie is gebaseerd.  Opdracht 2 - One Minute Thinking Lees de tekst. Neem daarna precies één minuut om op te schrijven wat je denkt naar aanleiding van de tekst. Je pen mag niet stilstaan in die minuut. Denk vrijuit, denk teveel aan goede volzinnen. Bespreek daarna met een klasgenoot jullie eerste gedachten. Wat valt jullie op? Wat vragen jullie je

Naar het noorderlicht

Vorige week was het noorderlicht zelfs in Nederland te zien. Lees hoe dat kon gebeuren en lees hoe een vader en een zoon naar het noorderlicht reisden.  Bron  Trouw  Noorderlicht in heel Nederland te zien  (2023) en  Met de camper het noorderlicht achterna  (2021) Woordenschat   noorderlicht - magneetveld - atmosfeer - absorberen Leerdoel  Ik kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verklaren.  Opdracht 1 - 5w1h Kies een van de teksten en beantwoord de 5w1h-vragen.  Opdracht 2 - Teken de tekst Lees de tekst en geef de kern in een tekening weer. Laat goed de verbanden tussen deelonderwerpen zien.  Opdracht 3 - Noorderdicht Kies een van de teksten en geef de kern weer in een kort gedicht.