Doorgaan naar hoofdcontent

Komende MNMweek - 20 t/m 24 november


Maandag 20 november: Stemmen, of toch maar niet?
22 november zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Een groot aantal partijen doet voor de eerste keer mee, net als veel jongeren die voor het eerst mogen stemmen.


Leerdoel
Je kunt aan het einde van deze les voorbeelden van argumenten noemen waarom jongeren gaan stemmen. 

Dinsdag 21 november: Kinderen en jongeren kunnen meer aan
Kinderen en jongeren worden nogal eens weggehouden van ingewikkelde onderwerpen. Niki Padidar schreef kijkend naar thema's in jeugdfilms dat we kinderen en jongeren niet altijd films en verhalen hoeven te bieden met een goede afloop.

Bron Opinie: ‘Kinderen kunnen meer aan dan we denken’

Leerdoel
Je kunt aan het einde van deze les de hoofdgedachte toelichten en hier je eigen mening over geven.

Woensdag 22 november: 61 jaar na de moord op JFK
Op 22 november 1963 werd de Amerikaanse president John F. Kennedy vermoord. Een recent nieuw getuigenis werpt een nieuw licht op deze historische gebeurtenis. Een voormalige geheim agent, Paul Landis, die ooggetuige was van de aanslag, deelt nu zijn persoonlijke herinneringen en spreekt de officiële versie tegen. Dit roept vragen op over de waarheid achter deze tragische gebeurtenis en de mogelijke betrokkenheid van andere partijen.

Bron Oud-agent die bij moordaanslag op JFK was spreekt in onthullend interview officiële lezing tegen I Metro

Donderdag 23 november: Sunneklaas, een eigenzinnige versie van Sinterklaas
Sunneklaas op de Waddeneilanden is een uniek volksfeest met diverse lokale tradities. Het feest, dat rond 5 december plaatsvindt, kenmerkt zich door mysterie en geheimzinnigheid, waarbij deelnemers zich vermommen en sociale interacties aangaan volgens specifieke regels. Sunneklaas biedt een intrigerende blik op hoe verschillende eilandgemeenschappen hun eigen draai geven aan de viering van Sinterklaas.


Leerdoel
Je kunt aan het einde van deze les uitleggen hoe Sinterklaas op de Waddeneilanden wordt gevierd.

Vrijdag 24 november: Sinterklaas, vinden we het nog leuk?
Het Sinterklaasfeest is langzaam maar zeker ontstaan door een opeenstapeling van tradities. Ook in onze tijd treedt er verandering op in het feest.

Bron We kijken anders naar Zwarte Piet, maar vieren 5 december nog steeds graag: ‘Revolutie' I AD

Leerdoel 
Je kunt aan het einde van deze les voorbeelden geven van veranderingen van tradities door maatschappelijke discussies.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Naar het noorderlicht

Vorige week was het noorderlicht zelfs in Nederland te zien. Lees hoe dat kon gebeuren en lees hoe een vader en een zoon naar het noorderlicht reisden.  Bron  Trouw  Noorderlicht in heel Nederland te zien  (2023) en  Met de camper het noorderlicht achterna  (2021) Woordenschat   noorderlicht - magneetveld - atmosfeer - absorberen Leerdoel  Ik kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verklaren.  Opdracht 1 - 5w1h Kies een van de teksten en beantwoord de 5w1h-vragen.  Opdracht 2 - Teken de tekst Lees de tekst en geef de kern in een tekening weer. Laat goed de verbanden tussen deelonderwerpen zien.  Opdracht 3 - Noorderdicht Kies een van de teksten en geef de kern weer in een kort gedicht.

Vapen verovert de wereld (of hebben we allemaal onze goede voornemens?)

In het hart van de Chinese techstad Shenzhen, beter bekend als 'Vape Valley', onthult correspondent Roland Smid de onstuimige groei van de wereldwijde vapenindustrie. Ondanks toenemende beperkingen elders, blijven hier dagelijks miljoenen e-sigaretten van de band rollen in honderden fabrieken.  Bron RTL Nieuws |  Rondleiding in de vape-hoofdstad van de wereld: 'Als Nederland ze niet meer wil, verkopen we ze ergens anders' Leerdoel Je kunt na het lezen van de tekst uitleggen hoe vapes wereldwijd worden geproduceerd, hoe lokale regels de verkoop beïnvloeden en wat dit betekent voor verschillende landen. Woordenschat louche, afnemers, sinecure, licenties Vragen 1. Wat is de rol van Shenzhen in de wereld van vapes? 2. Wat zijn enkele kenmerken van de vape-industrie in China? 3. Wie is Frank Fan en welke rol speelt hij in de vape-industrie? 4. Wat zijn de gevolgen van lokale regelgeving op de verkoop van vapes? 5. Hoe reageert Frank Fan op verboden op vapes in verschillende