Doorgaan naar hoofdcontent

Generatie Alpha


Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit.


Leerdoel 
Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn. 

Woordenschat
boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit

Vragen
1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha?
2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom?
3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher?
4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman?
5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie?
6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie?
7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Alpha vanwege hun groeiende gebruik van technologie?
8. Wat zijn enkele mogelijke gevolgen van het feit dat Generatie Alpha later met echte problemen wordt geconfronteerd?
9. Hoe beschrijft de tekst het verschil in volwassen worden tussen Generatie Alpha en voorgaande generaties?
10. Hoe kunnen ouders en opvoeders volgens de tekst omgaan met de specifieke kenmerken van Generatie Alpha?

Opdrachten

1 - Portretteer jezelf als lid van de Generatie Alpha. Maak gebruik van de tien vragen hierboven om te laten zien welke kenmerken jijzelf herkent. Je kunt het portret schrijven, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld tekenen of vertellen (audio of video).

2 - Ontwerp een quiz met vragen over de tekst. Speel de quiz met enkele klasgenoten. Laat je klasgenoten meedoen om te zien wie het meest heeft onthouden.

3 - Schrijf een brief aan je toekomstige zelf, waarin je reflecteert op hoe het is (zou zijn) om op te groeien als lid van Generatie Alpha. Je kunt gebruikmaken van de website FutureMe: Write a Letter to your Future Self om de brief op een datum in de toekomst naar jezelf te laten mailen.

4 - Bedenk een korte enquête en voer deze uit onder je medeleerlingen om te zien hoeveel van hen zich kunnen identificeren met de kenmerken van Generatie Alpha. Je gaat deze enquête niet op grote schaal gebruiken, maar toets hem wel door enkele klasgenoten de enquête te laten invullen. Bespreek daarna samen met hen of de enquête voldoet en duidelijk genoeg is. Bespreek ook kort welke overeenkomsten en verschillen jullie zien in jullie antwoorden.

5 - Maak een toekomstvoorspelling over hoe de wereld eruit zal zien wanneer Generatie Alpha volwassen is. Welke veranderingen en uitdagingen zullen zij waarschijnlijk tegenkomen? Je kunt deze opdracht ook samen uitvoeren. Schrijf na jullie gesprek een korte tekst (post of blog) waarin jullie jullie belangrijkste voorspellingen delen.


Populaire posts van deze blog

Racisme zijn we nog niet kwijt

In onze samenleving is een discussie gaande over hoezeer racisme nog aanwezig is. Ogenschijnlijk, betoogt onderstaand artikel, is het verminderd, maar wie verder kijkt ziet méér. Bron  De Volkskrant  De koloniale machtsverhoudingen werden formeel opgeheven, het racisme bleef  Woordenschat  institutioneel - verbeten - hiërarchie - stereotypen - dubieuze - pacifistische - disproportioneel - geëlimineerd Leerdoel  Ik kan de conclusies in de tekst kort toelichten. Opdracht 1 - Stevige conclusies  Noem de conclusies in het artikel over het bestaan van racisme in onze samenleving van vandaag. Noem bij elke conclusie en enkele zinnen waarop de conclusie is gebaseerd.  Opdracht 2 - One Minute Thinking Lees de tekst. Neem daarna precies één minuut om op te schrijven wat je denkt naar aanleiding van de tekst. Je pen mag niet stilstaan in die minuut. Denk vrijuit, denk teveel aan goede volzinnen. Bespreek daarna met een klasgenoot jullie eerste gedachten. Wat valt jullie op? Wat vragen jullie je

Naar het noorderlicht

Vorige week was het noorderlicht zelfs in Nederland te zien. Lees hoe dat kon gebeuren en lees hoe een vader en een zoon naar het noorderlicht reisden.  Bron  Trouw  Noorderlicht in heel Nederland te zien  (2023) en  Met de camper het noorderlicht achterna  (2021) Woordenschat   noorderlicht - magneetveld - atmosfeer - absorberen Leerdoel  Ik kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verklaren.  Opdracht 1 - 5w1h Kies een van de teksten en beantwoord de 5w1h-vragen.  Opdracht 2 - Teken de tekst Lees de tekst en geef de kern in een tekening weer. Laat goed de verbanden tussen deelonderwerpen zien.  Opdracht 3 - Noorderdicht Kies een van de teksten en geef de kern weer in een kort gedicht.