Doorgaan naar hoofdcontent

Komende MNMweek | 11 t/m 15 maart

Deze week gaan de teksten over het begin van de Ramadan, de populariteit van Trump, het belang van astronomisch onderzoek, de inzet technologie bij grensbewaking en de grote invloed van algoritmen. 

maandag 11 maart: Ramadan moebarak, een gezegende Ramadan
Het afgelopen weekend begon voor moslims de vastenperiode Ramadan. Gedurende deze periode onthouden moslims zich van eten, drinken en andere wereldse verlangens van zonsopgang tot zonsondergang als een daad van gehoorzaamheid en toewijding aan hun geloof. Deze jaarlijkse vastenperiode vormt een integraal onderdeel van het spirituele leven van moslims.

NPO Kennis | Wat is de Ramadan? 

Leerdoel
Je kunt de redenen voor het vasten en de belangrijkste regels over het vasten noemen.

dinsdag 12 maart: Kans op Trump II
Donald Trump keert gemakkelijk terug in de politiek nadat hij de presidentsverkiezingen van 2020 verloor. Hij weet zijn populariteit onder Republikeinen opnieuw te vergroten. Hij maakt hierbij gebruik van verschillende ontwikkelingen en gebeurtenissen. 

RTL Nieuws De politieke comeback van Donald Trump: zo kreeg hij het voor elkaar

Leerdoel
Je kunt uitleggen waardoor Trump opnieuw zeer populair is onder Republikeinen 

woensdag 13 maart: Kennismaken met buitenaards leven zit er aan te komen
De Nederlandse astronoom Ewine van Dishoeck doet met haar team onderzoek naar stervorming. Ze gebruikt geavanceerde instrumenten om hun geschiedenis van sterren te achterhalen. Ze heeft ook haar gedachten over de waarschijnlijkheid van buitenaards leven. 

Het Parool | Astronoom Ewine van Dishoeck: ‘Sommige collega’s verwachten binnen tien jaar buitenaards leven te ontdekken. Ik houd het op een jaar of vijftig’

Leerdoel
Je kunt uitleggen waarom astronomisch onderzoek nodig is.

donderdag 14 maart: Tech bewaakt de grenzen
Het toenemende gebruik van technologie aan Europese grenzen baart zorgen, met name vanwege de mogelijke gevolgen voor migranten en de risico's op discriminatie. Experts waarschuwen voor de groeiende technologisering van EU-grenzen, waarbij drones, leugendetectors en massasurveillance worden ingezet. Deze ontwikkelingen worden nauwlettend gevolgd vanwege de mogelijke schendingen van burgerlijke vrijheden en ethische risico's.


Leerdoel 
Je kunt uitleggen wat voor- en nadelen zijn van het toenemende gebruik van technologie aan Europese grenzen.

vrijdag 15 maart: Algoritmen zijn de baas
Steeds meer werkenden worden tegenwoordig aangestuurd door algoritmen, wat gevolgen kan hebben voor hun werkplezier en mentale gezondheid. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd rapport. Het gebruik van algoritmisch management op de werkvloer roept veel vragen op.  


Leerdoel
Je kunt belangrijke gevolgen noemen van toenemend gebruik van algoritmen voor werknemers.  

Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Racisme zijn we nog niet kwijt

In onze samenleving is een discussie gaande over hoezeer racisme nog aanwezig is. Ogenschijnlijk, betoogt onderstaand artikel, is het verminderd, maar wie verder kijkt ziet méér. Bron  De Volkskrant  De koloniale machtsverhoudingen werden formeel opgeheven, het racisme bleef  Woordenschat  institutioneel - verbeten - hiërarchie - stereotypen - dubieuze - pacifistische - disproportioneel - geëlimineerd Leerdoel  Ik kan de conclusies in de tekst kort toelichten. Opdracht 1 - Stevige conclusies  Noem de conclusies in het artikel over het bestaan van racisme in onze samenleving van vandaag. Noem bij elke conclusie en enkele zinnen waarop de conclusie is gebaseerd.  Opdracht 2 - One Minute Thinking Lees de tekst. Neem daarna precies één minuut om op te schrijven wat je denkt naar aanleiding van de tekst. Je pen mag niet stilstaan in die minuut. Denk vrijuit, denk teveel aan goede volzinnen. Bespreek daarna met een klasgenoot jullie eerste gedachten. Wat valt jullie op? Wat vragen jullie je

Naar het noorderlicht

Vorige week was het noorderlicht zelfs in Nederland te zien. Lees hoe dat kon gebeuren en lees hoe een vader en een zoon naar het noorderlicht reisden.  Bron  Trouw  Noorderlicht in heel Nederland te zien  (2023) en  Met de camper het noorderlicht achterna  (2021) Woordenschat   noorderlicht - magneetveld - atmosfeer - absorberen Leerdoel  Ik kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verklaren.  Opdracht 1 - 5w1h Kies een van de teksten en beantwoord de 5w1h-vragen.  Opdracht 2 - Teken de tekst Lees de tekst en geef de kern in een tekening weer. Laat goed de verbanden tussen deelonderwerpen zien.  Opdracht 3 - Noorderdicht Kies een van de teksten en geef de kern weer in een kort gedicht.