Doorgaan naar hoofdcontent

Komende MNMweek | 4 t/m 8 maart

Komende MNMweek zijn er teksten over wat iemand tot dictator maakt, hoe AI verkoolde papyrus rollen ontcijfert, hoe je kunt leren minder (snel) kleding te kopen, waarom we graag ruzie zien op tv, en hoe Poetin de macht houdt. 

maandag 4 maart: Zonder twijfel een dictator
Na een ambtstermijn van 24 jaar wordt Poetin door de meesten gezien als dictator. Hij heeft zijn macht door de jaren heen steeds verder uitgebreid ten koste van burgerlijke vrijheden. Wie kijkt naar wat een dictator en een dictatuur typeert, ziet veel daarvan terug in Rusland. 


Leerdoel
Je kunt kenmerken van dictatuur noemen en met voorbeelden toelichten. 

dinsdag 5 maart: AI doorziet verkoolde 
geschiedenis
In een opzienbarende ontwikkeling hebben experts kunstmatige intelligentie toegepast om verbrande papyrusrollen uit de antieke stad Herculaneum te ontcijferen. Deze rollen, die versteenden tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus, zijn eeuwenlang onleesbaar gebleven. Met behulp van geavanceerde technologieën hebben onderzoekers nu een doorbraak bereikt die een schat aan verloren gewaande teksten uit het verleden ontsluit.

NOS | Verkoold papyrus leesbaar door AI: 'We gaan het verleden veel beter leren kennen'

Leerdoel
Je kunt uitleggen hoe kunstmatige intelligentie wordt toegepast in archeologie en historisch onderzoek.

woensdag 6 maart: Een training niet-kopen
De belasting van het milieu door de kledingindustrie is bijzonder groot. Milieu Centraal ontwikkelde daarom met deskundigen een training. Die moet het kopen van kleding terugdringen zodat kleding op termijn schoner, eerlijker en duurzamer wordt geproduceerd. 


Leerdoel
Je kunt uitleggen hoe de training stimuleert om minder kleding te kopen. 

donderdag 7 maart: Tv zonder geruzie wil geen ene kijker 

Ruzie doet het goed. We zouden niet zonder willen. In een gemiddelde week poppen er overal in programma's conflicten op. Of ze nu over het verkeer of over geschiedenis gaan. En graag zien we als kijker dat die ruzies alle ruimte krijgen. Het levert smakelijke tv op.


Leerdoel
Ik kan verklaringen geven waarom ruzie op tv goed verkoopt. 

vrijdag 8 maart: De balanceeract van Poetin
Vladimir Poetin weet zijn populariteit te behouden, ondanks de voortdurende oorlog in Oekraïne en internationale kritiek. Dat doet hij door zijn verhaal over de oorlog steeds aan te passen en af te stemmen op behoeften van de bevolking. Poetin moet hierbij steeds  balanceren tussen het voeren van de oorlog en het handhaven van zijn politieke macht.

NOS | 'Als de strijd helemaal stopt, is Poetin politiek dood', zegt Rusland-expert

Leerdoel
Je kunt voorbeelden geven van strategieën die Poetin hanteert om zijn populariteit te behouden.





Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Racisme zijn we nog niet kwijt

In onze samenleving is een discussie gaande over hoezeer racisme nog aanwezig is. Ogenschijnlijk, betoogt onderstaand artikel, is het verminderd, maar wie verder kijkt ziet méér. Bron  De Volkskrant  De koloniale machtsverhoudingen werden formeel opgeheven, het racisme bleef  Woordenschat  institutioneel - verbeten - hiërarchie - stereotypen - dubieuze - pacifistische - disproportioneel - geëlimineerd Leerdoel  Ik kan de conclusies in de tekst kort toelichten. Opdracht 1 - Stevige conclusies  Noem de conclusies in het artikel over het bestaan van racisme in onze samenleving van vandaag. Noem bij elke conclusie en enkele zinnen waarop de conclusie is gebaseerd.  Opdracht 2 - One Minute Thinking Lees de tekst. Neem daarna precies één minuut om op te schrijven wat je denkt naar aanleiding van de tekst. Je pen mag niet stilstaan in die minuut. Denk vrijuit, denk teveel aan goede volzinnen. Bespreek daarna met een klasgenoot jullie eerste gedachten. Wat valt jullie op? Wat vragen jullie je

Naar het noorderlicht

Vorige week was het noorderlicht zelfs in Nederland te zien. Lees hoe dat kon gebeuren en lees hoe een vader en een zoon naar het noorderlicht reisden.  Bron  Trouw  Noorderlicht in heel Nederland te zien  (2023) en  Met de camper het noorderlicht achterna  (2021) Woordenschat   noorderlicht - magneetveld - atmosfeer - absorberen Leerdoel  Ik kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verklaren.  Opdracht 1 - 5w1h Kies een van de teksten en beantwoord de 5w1h-vragen.  Opdracht 2 - Teken de tekst Lees de tekst en geef de kern in een tekening weer. Laat goed de verbanden tussen deelonderwerpen zien.  Opdracht 3 - Noorderdicht Kies een van de teksten en geef de kern weer in een kort gedicht.