Doorgaan naar hoofdcontent

Peilen

Aan het begin van de week deelde ik in de Facebookgroep Leraar Nederlands een Google formulier. Met 7 vragen voor collega´s die MNMweek gebruiken. 26 collega´s gaven antwoord en gaven een indruk van hoe MNMweek wordt ingezet.

Deze collega´s gebruiken MNMweek vooral in havo (11) en vwo (10) en het minst in basis en kader (elk 2). De inzet gebeurt vooral in klas 1 en 2, wat minder in klas 3 en vrijwel niet in klas 4, 5 en 6. 8 collega´s gebruiken MNMweek in het mbo.

MNMweek wordt vooral naast de methode als leesopdracht of als verrijking of extra oefening ingezet. Bijna niemand gebruikt het materiaal om te toetsen.

De meeste collega´s gebruiken het materiaal eens per maand, een vijfde doet dat elke week.

Een derde van de collega´s heeft materiaal gebruikt dat ook volgende schooljaar weer wordt gebruikt. Het gaat met name om lessen over herdenkingen, feestdagen en ramadan en lessen met discussie- en betoogopdrachten.

In het slotrondje tips en tops bij vraag 7 geven de collega´s het volgende aan:

Tips
▢ Méér vragen over verbanden, verwijswoorden e.d.
▢ Méér opdrachten per les
▢ Méér variatie in de opdrachten
▢ Méér materiaal dat geschikt is voor de brugklas
▢ Niveau van de teksten mag moeilijker
▢ Houd de opdrachten simpel (de docent verdiept/verrijkt wel)
▢ Printbare versie van het artikel
▢ Vaker video´s bij lessen

Tops
▢ Duidelijke, bruikbare doelen
▢ Goed bruikbaar in praktijkonderwijs
▢ Fijne verzameling om alternatieve lessen uit te kiezen
▢ Actuele teksten die aanspreken bij de leerlingen

Ik ga in elk geval aan de slag met de suggesties om méér (gevarieerde) opdrachten toe te voegen aan een les en om de moeilijkheidsgraad van de teksten méér te variëren. Dank aan de collega´s die de vragen beantwoordden! Met enkele maanden hoop ik dat opnieuw een groep collega´s kritisch wil kijken naar MNMweek en feedback wil geven.

Het recept blijft vooralsnog hetzelfde. Elke werkdag een tekst over het nieuws van de dag en een kleine opdracht. De opdracht over Ajax-Tottenham van vandaag werd flink bekeken. Om 8 uur stond de teller al op 150 views.





Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Racisme zijn we nog niet kwijt

In onze samenleving is een discussie gaande over hoezeer racisme nog aanwezig is. Ogenschijnlijk, betoogt onderstaand artikel, is het verminderd, maar wie verder kijkt ziet méér. Bron  De Volkskrant  De koloniale machtsverhoudingen werden formeel opgeheven, het racisme bleef  Woordenschat  institutioneel - verbeten - hiërarchie - stereotypen - dubieuze - pacifistische - disproportioneel - geëlimineerd Leerdoel  Ik kan de conclusies in de tekst kort toelichten. Opdracht 1 - Stevige conclusies  Noem de conclusies in het artikel over het bestaan van racisme in onze samenleving van vandaag. Noem bij elke conclusie en enkele zinnen waarop de conclusie is gebaseerd.  Opdracht 2 - One Minute Thinking Lees de tekst. Neem daarna precies één minuut om op te schrijven wat je denkt naar aanleiding van de tekst. Je pen mag niet stilstaan in die minuut. Denk vrijuit, denk teveel aan goede volzinnen. Bespreek daarna met een klasgenoot jullie eerste gedachten. Wat valt jullie op? Wat vragen jullie je

Naar het noorderlicht

Vorige week was het noorderlicht zelfs in Nederland te zien. Lees hoe dat kon gebeuren en lees hoe een vader en een zoon naar het noorderlicht reisden.  Bron  Trouw  Noorderlicht in heel Nederland te zien  (2023) en  Met de camper het noorderlicht achterna  (2021) Woordenschat   noorderlicht - magneetveld - atmosfeer - absorberen Leerdoel  Ik kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verklaren.  Opdracht 1 - 5w1h Kies een van de teksten en beantwoord de 5w1h-vragen.  Opdracht 2 - Teken de tekst Lees de tekst en geef de kern in een tekening weer. Laat goed de verbanden tussen deelonderwerpen zien.  Opdracht 3 - Noorderdicht Kies een van de teksten en geef de kern weer in een kort gedicht.