Ter ondersteuning van verhalen op websites en in kranten zie je vaak infographics. Samenvattingen in beeld, met een beperkte hoeveelheid tekst. Ze geven je een snel overzicht van het belangrijkste dat je moet weten over het onderwerp. Hoe maak je een goede infographic en wanneer is het handig er een te gebruiken bij wat je schrijft?
Bron
De Volkskrant De nieuwste cijfers
De Volkskrant De nieuwste cijfers
Leerdoel
Ik kan de belangrijkste informatie in een infographic kort samenvatten.
Opdracht 1 - Nieuw, verrassend, nieuwsgierig
Kies een van de infographics van De nieuwste cijfers. Bekijk alle informatie van de infographic. Schrijf op welke informatie nieuw voor je is, welke informatie je verbaast of verrast (en waarom) en welke informatie je nieuwsgierig maakt.
Opdracht 2 - Kenmerkend infographics
Maak een eenvoudige infographic waarin je de belangrijkste kenmerken van een infographic laat zien. Maak gebruik van de 5w1h-vragen bij het bepalen van de inhoud van deze infographic.
- Wie gebruiken infographics?
- Wat zijn de onderdelen van een infographic?
- Waar vind je ze vooral?
- Waarom wordt gekozen voor infographics (in plaats van tekst, foto of video)?
- Hoe ga je te werk als je er een maakt (volgorde, werkwijze)?
Opdracht 3 - Ikfographic
Laat de belangrijkste kenmerken van een infographic zien door er een over jezelf te maken. Combineer op een goede manier 'graphic' en informatie. Houd rekening met andere belangrijke kenmerken en criteria (zie opdracht 2).
Gebruik apps en websites zoals Genially, Canva, Easelly en Infogram om een digitale infographic te maken. Je kunt ook presentatieprogramma's als Google Presentaties en Powerpoint gebruiken.