Als het jaar bijna voorbij is, is het tijd de balans op te maken. Wat was het voor een jaar? Welk nieuws was het afgelopen jaar vooral belangrijk? Welk nieuws gaat deel uitmaken van de canon van onze geschiedenis?
Opdracht 1 - Nieuws van het jaar
Vorm een groep met 2-3 klasgenoten en ga op zoek in het voorbije nieuws van MNMweek en nieuwswebsites. Maak gebruik van de jaaroverzichten die online verschijnen. Selecteer belangrijke gebeurtenissen in het afgelopen jaar en maak een top 3. Presenteer het nieuws op een poster. Bekijk daarna de posters van de andere groepen. Na het bekijken van de posterpresentaties bespreek je met de klas welk nieuws vooral deel zal gaan uitmaken van de canon van onze geschiedenis.
Opdracht 2 - Verkiezing
Als het mogelijk is, kun je met de klas het nieuws van het jaar kiezen. Je krijgt daarvoor een stembiljet met de mogelijkheid om een of meer gebeurtenissen uit het voorbije jaar te kiezen. Laat daarna door een paar leerlingen in de klas de stembiljetten verwerken en een overzicht maken van welke gebeurtenissen het meest werden genoemd. Bespreek wat je nog weet over de meest gekozen nieuwsfeiten.
Als het jaar bijna voorbij is, vinden er allerlei verkiezingen van het woord van het jaar plaats. De Van Dale (van het woordenboek) verkiezing van het woord van 2021 leverde prikspijt als winnaar op. In België werd het woord knaldrang ('sterk verlangen om uit de bol te gaan') de winnaar. Het Instituut voor de Nederlandse taal vatte 2021 samen in 12 woorden. Maar welk woord vat 2022 het beste samen?
Opdracht 1 - Woorden van 2022
Vorm met 2-3 klasgenoten een groep en ga samen op zoek naar het woord van dit jaar. Kijk op de verschillende nieuwssites wie al een jaaroverzicht in de aanbieding heeft. Kies samen een top 3 van typische 2022-woorden. Het mogen nieuwe woorden zijn die dit jaar werden geïntroduceerd, maar het mogen ook al langer bestaande woorden zijn die dit jaar 'nieuws werden'. Presenteer jullie top 3 in een pitch aan de klas met een korte toelichting van het nieuws dat bij de woorden hoort. Daarna kies je als klas wat de top 3 van de klas is.
Opdracht 2 - Poëzieposter
Schrijf een kort gedicht over een van de nieuwswoorden van 2022. Kies voor bijvoorbeeld een ready made of een stiftgedicht. Verwerk het gedicht daarna in een (digitale) poster. Presenteer het werk in de klas en vraag je klasgenoten om feedback en laat hen hun vragen bij je werk stellen.