Doorgaan naar hoofdcontent

Terugkijken op 2022


Als het jaar bijna voorbij is, is het tijd de balans op te maken. Wat was het voor een jaar? Welk nieuws was het afgelopen jaar vooral belangrijk? Welk nieuws gaat deel uitmaken van de canon van onze geschiedenis?

Opdracht 1 - Nieuws van het jaar
Vorm een groep met 2-3 klasgenoten en ga op zoek in het voorbije nieuws van MNMweek en nieuwswebsites. Maak gebruik van de jaaroverzichten die online verschijnen. Selecteer belangrijke gebeurtenissen in het afgelopen jaar en maak een top 3. Presenteer het nieuws op een poster. Bekijk daarna de posters van de andere groepen. Na het bekijken van de posterpresentaties bespreek je met de klas welk nieuws vooral deel zal gaan uitmaken van de canon van onze geschiedenis.

Opdracht 2 - Verkiezing
Als het mogelijk is, kun je met de klas het nieuws van het jaar kiezen. Je krijgt daarvoor een stembiljet met de mogelijkheid om een of meer gebeurtenissen uit het voorbije jaar te kiezen. Laat daarna door een paar leerlingen in de klas de stembiljetten verwerken en een overzicht maken van welke gebeurtenissen het meest werden genoemd. Bespreek wat je nog weet over de meest gekozen nieuwsfeiten.

Als het jaar bijna voorbij is, vinden er allerlei verkiezingen van het woord van het jaar plaats. De Van Dale (van het woordenboek) verkiezing van het woord van 2021 leverde prikspijt als winnaar op. In België werd het woord knaldrang ('sterk verlangen om uit de bol te gaan') de winnaar. Het Instituut voor de Nederlandse taal vatte 2021 samen in 12 woorden. Maar welk woord vat 2022 het beste samen?

Opdracht 1 - Woorden van 2022
Vorm met 2-3 klasgenoten een groep en ga samen op zoek naar het woord van dit jaar. Kijk op de verschillende nieuwssites wie al een jaaroverzicht in de aanbieding heeft. Kies samen een top 3 van typische 2022-woorden. Het mogen nieuwe woorden zijn die dit jaar werden geïntroduceerd, maar het mogen ook al langer bestaande woorden zijn die dit jaar 'nieuws werden'. Presenteer jullie top 3 in een pitch aan de klas met een korte toelichting van het nieuws dat bij de woorden hoort. Daarna kies je als klas wat de top 3 van de klas is.

Opdracht 2 - Poëzieposter
Schrijf een kort gedicht over een van de nieuwswoorden van 2022. Kies voor bijvoorbeeld een ready made of een stiftgedicht. Verwerk het gedicht daarna in een (digitale) poster. Presenteer het werk in de klas en vraag je klasgenoten om feedback en laat hen hun vragen bij je werk stellen. 




Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Racisme zijn we nog niet kwijt

In onze samenleving is een discussie gaande over hoezeer racisme nog aanwezig is. Ogenschijnlijk, betoogt onderstaand artikel, is het verminderd, maar wie verder kijkt ziet méér. Bron  De Volkskrant  De koloniale machtsverhoudingen werden formeel opgeheven, het racisme bleef  Woordenschat  institutioneel - verbeten - hiërarchie - stereotypen - dubieuze - pacifistische - disproportioneel - geëlimineerd Leerdoel  Ik kan de conclusies in de tekst kort toelichten. Opdracht 1 - Stevige conclusies  Noem de conclusies in het artikel over het bestaan van racisme in onze samenleving van vandaag. Noem bij elke conclusie en enkele zinnen waarop de conclusie is gebaseerd.  Opdracht 2 - One Minute Thinking Lees de tekst. Neem daarna precies één minuut om op te schrijven wat je denkt naar aanleiding van de tekst. Je pen mag niet stilstaan in die minuut. Denk vrijuit, denk teveel aan goede volzinnen. Bespreek daarna met een klasgenoot jullie eerste gedachten. Wat valt jullie op? Wat vragen jullie je

Naar het noorderlicht

Vorige week was het noorderlicht zelfs in Nederland te zien. Lees hoe dat kon gebeuren en lees hoe een vader en een zoon naar het noorderlicht reisden.  Bron  Trouw  Noorderlicht in heel Nederland te zien  (2023) en  Met de camper het noorderlicht achterna  (2021) Woordenschat   noorderlicht - magneetveld - atmosfeer - absorberen Leerdoel  Ik kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verklaren.  Opdracht 1 - 5w1h Kies een van de teksten en beantwoord de 5w1h-vragen.  Opdracht 2 - Teken de tekst Lees de tekst en geef de kern in een tekening weer. Laat goed de verbanden tussen deelonderwerpen zien.  Opdracht 3 - Noorderdicht Kies een van de teksten en geef de kern weer in een kort gedicht.