maandag 29 januari | Egypte: er wordt gebouwd aan een nieuwe hoofdstad
Egypte bouwt aan een indrukwekkende nieuwe hoofdstad midden in de woestijn, vol gigantische wolkenkrabbers en modern stadsontwerp. Terwijl de Egyptiscvhe president en de regering deze megastad als een teken van grootsheid ziet, uiten critici zorgen over de impact op de bevolking en benadrukken zij de mogelijke bevoordeling van een kleine groep mensen.
Leerdoel
Je kunt redenen voor de bouw van de nieuwe hoofdstad benoemen en kunt uitleggen wat de belangrijke gevolgen van de ontwikkeling van deze stad zijn.
dinsdag 30 januari | Een streep door de Nootmuskaatstraat
Lees de volgende tekst en de tekst waarnaar (met een link in de tekst) wordt verwezen.
De verandering van straatnamen in steden kan veel zeggen over hoe we naar geschiedenis kijken. In de nieuwe woonwijk Marktkwartier in Amsterdam is er ophef ontstaan over het vervangen van de naam 'Nootmuskaatstraat'. Dit roept vragen op over hoe straatnamen onze kijk op het verleden weerspiegelen en hoe deze opvattingen veranderen in een veranderende samenleving.
Het Parool | Nootmuskaatstraat wordt toch Mierikswortelstraat: ‘Er is een associatie met een massaslachting in het verleden’
Leerdoel
Je kunt de argumenten voor en tegen het gebruik van de straatnaam toelichten en hierbij de historische achtergrond benoemen.
woensdag 31 januari | ICT kende langzamerhand steeds minder vrouwen
In de jaren na de Tweede Wereldoorlog speelden vrouwen een cruciale rol bij de ontwikkeling van de eerste Nederlandse computer. Hun aanwezigheid is echter sterk teruggelopen. Het roept de vraag op waarom vrouwen uit dit vak zijn 'verdwenen' en hoe de balans kan worden hersteld. De schrijvers van dit artikel onderzochten de historische en maatschappelijke oorzaken achter deze verandering en bespreken mogelijke oplossingen voor een meer evenwichtige vertegenwoordiging.
Leerdoel
Je kunt historische en maatschappelijke oorzaken noemen die hebben bijgedragen aan de verschuiving in genderverdeling bin nen het ICT-vak.
donderdag 1 februari | Watersnoodramp
Op 1 februari 1953 overstroomde Zeeland grotendeels en de aangrenzende delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant. 1836 mensen kwamen om het leven (bron: Zeeuwsarchief.nl). Enorme aantallen mensen werden dakloos. De schade was gigantisch en met een nieuwe zeewering werd gezorgd dat het water buiten bewoond gebied bleef. In de tekst lees je over de kans dat ons land nog eens voor een deel overstroomt.
Leerdoel
Leerdoel
Je kunt verwachtingen en gevaren van stijgend zeewater in Nederland toelichten en benoemen hoe we ons land beschermen tegen overstromingen.
vrijdag 2 februari | Defensiespecialisten zeggen: "Wees voorbereid"
Vanuit defensie klinkt de oproep om bedacht te zijn op onverwachte situaties. Europese landen moeten hun inwoners voorbereiden op noodsituaties, vooral gericht op oorlog. Het is belangrijk dat burgers zich bewust zijn van mogelijke gevaren en weten wat te doen met desinformatie en (GPS-)storingen.
AD Hoe andere Europese landen burgers al adviseren over oorlog: ‘Voorbereiden op onvoorspelbaar tijdperk’ | Deze verhalen mag je niet missen | AD.nl
Leerdoel
Je kunt uitleggen hoe Europese landen hun inwoners helpen voor te bereiden op mogelijke noodsituaties en ervoor zorgen dat mensen weten wat te doen als er gevaar dreigt.