Komende MNMweek | 5 t/m 9 februari


maandag 5 februari: Carnaval

Het geliefde carnavalsfeest heeft oude wortels en was door de eeuwen heen ook aan verandering onderhevig. In deze tekst lees je wat belangrijke keerpunten waren in de carnavalsgeschiedenis.

Trouw | Net als andere tradities verandert ook het carnaval onherroepelijk

Leerdoel
Ik kan belangrijke keerpunten in de geschiedenis van carnaval beschrijven.

dinsdag 6 februari: Valentijnsdag

Op 14 februari vieren miljoenen mensen wereldwijd Valentijnsdag als een dag van liefde en genegenheid. Achter deze romantische façade schuilt echter een intrigerend mysterie rond de derde-eeuwse katholieke martelaar, Sint-Valentijn. Zijn vermeende stoffelijke resten zijn verspreid over kerken in heel Europa, maar de vraag blijft: waar ligt hij werkelijk begraven?

Leerdoel
Je kunt uitleggen wie Valentinus was en hoe en waarom hij is verbonden met Valentijnsdag.

woensdag 7 februari: Verkennen, informeren, formeren 

Binnenkort moet informateur Plasterk met een advies aan de Tweede Kamer komen. Daar moet hij in aangeven hoe kansrijk een samenwerking van PVV, VVD, NSC en BBB is. Lang niet iedereen verwacht dat deze partijen tot overeenkomst komen. Deze video vertelt hoe het proces van verkennen, informeren en formeren in zijn werk gaat. 

Een Vandaag | Komt er nu sneller een kabinet? Zo is het proces van de formatie sinds de vorige keer aangepast

Leerdoel
Ik kan factoren noemen die van invloed zijn op de vorming van een coalitie.

donderdag 8 februari: Hemelreis Mohammed – Lailat-ul-Meraj

Dit jaar valt de viering van de hemelreis van Mohammed ofwel Lailat-ul-Meraj op 8 februari. Op deze dag gedenken moslims een reis die de profeet Mohammed op een nacht maakte. Lees meer over die reis en de betekenis in de onderstaande bron. 

Is Geschiedenis | De nachtreis van Mohammed

Leerdoel
Ik kan uitleggen wat wordt gevierd tijdens Lailat-ul-Meraj en wat moslims op deze dag doen.

vrijdag 9 februari: Social media in de beklaagdenbank

De Amerikaanse Senaat ondervroeg onlangs de CEO's van Meta, TikTok, X, Snap en Discord over de veiligheid van kinderen op sociale media. De zorgen strekten zich uit tot de groeiende impact van deze platforms op het mentale welzijn van kinderen. Tijdens het vier uur durende verhoor kwamen kritische vragen en beschuldigingen naar voren, waarbij de techbedrijven hun genomen maatregelen moesten verdedigen.


Leerdoel
Je kunt uitleggen waarom de Amerikaanse Senaat bezorgd is over kinderveiligheid op sociale media en welke oplossingen worden genoemd. 

Populaire posts