Deze week gaan de teksten over artsen die videocontent maken tegen onjuiste informatie, de geschiedenis van onze anatomische kennis, onderzoek naar de triceratops en onze behoefte aan consumeren en bezitten.
Platforms zoals TikTok hebben een enorme invloed op de manier waarop mensen informatie over gezondheid en geneeskunde consumeren. Artsen zijn bezorgd over de verspreiding van desinformatie door influencers op TikTok, wat kan leiden tot schade aan de gezondheid. Ze vinden het tijd voor gezond tegengeluid.
Leerdoel
Je kunt toelichten welke problemen de artsen ervaren en hoe ze die oplossen.
Het duurde een tijd voor het gewoon werd doden te onderzoeken om de medische wetenschap vooruit te helpen. Toen méér mensen hun lichaam na hun overlijden aan de wetenschap ter beschikking stelden, nam in snel tempo de kennis van het menselijk lichaam toe.
Universiteit van Vlaanderen I Waarom wilde vroeger niemand zijn lichaam schenken aan de wetenschap?
Leerdoel
Je kunt uitleggen door welke godsdienstige en maatschappelijke opvattingen de houding van het publiek tegenover anatomische wetenschap werd beïnvloed.
In de wereld van de paleontologie worden voortdurend nieuwe ontdekkingen gedaan die ons beeld van prehistorische dieren veranderen. Recent onderzoek heeft bijvoorbeeld interessante inzichten opgeleverd over de triceratops, een iconische dinosaurus uit het Laat-Krijt. Door de bestudering van fossielen en opgravingen kunnen wetenschappers meer leren over het sociale gedrag en de leefomgeving van deze fascinerende wezens.
Leerdoel
Je kunt met voorbeelden uitleggen hoe wetenschappers kennis afleiden uit fossiele vondsten.
Kringloopwinkels laten ons zien hoe we met spullen omgaan. Ze vertellen het verhaal van hoe we onze spullen zien, van vroeger tot nu. In een wereld waar we veel kopen en snel leven, zijn kringloopwinkels interessant. Ze laten zien hoe we spullen gebruiken, wat we belangrijk vinden, en hoe dat verandert. Kijkend naar kringloopwinkels zien we hoe onze koopgewoonten, smaak en wat we waardevol vinden, veranderen. Het gaat niet alleen om de spullen zelf, maar ook om hoe we ermee omgaan en wat dat zegt over onze samenleving.
De Correspondent | De rommelparadox: spullen bepalen steeds meer wie we zijn, maar we geven er steeds minder om
Leerdoel
Je kunt uitleggen waardoor onze consumptiecultuur verandert en je eigen relatie met spullen en consumptiegedrag benoemen.