Hoe de anatomische wetenschap beter werd


Het duurde een tijd voor het gewoon werd doden te onderzoeken om de medische wetenschap vooruit te helpen. Toen méér mensen hun lichaam na hun overlijden aan de wetenschap ter beschikking stelden, nam in snel tempo de kennis van het menselijk lichaam toe.   


Leerdoel
Je kunt uitleggen door welke godsdienstige en maatschappelijke opvattingen de houding van het publiek tegenover anatomische wetenschap werd beïnvloed.  

Woordenschat
anatomie, magistraten, gotiek, nobel, bevindingen, socialisme, kadavers, symboliek

Vragen
1. Wat wordt er voorgesteld in de video over het schenken van lichamen aan de wetenschap?
2. Waarom was Andreas Vesalius blij geweest met de antwoorden in de video?
3. Wat werd er vroeger gedaan om lichamen te verkrijgen voor anatomisch onderzoek?
4. Waarom wilden mensen vroeger hun lichaam niet schenken aan de wetenschap?
5. Wie was Claudius Galenus en welke rol speelde hij in de anatomie?
6. Hoe veranderde Vesalius het begrip van menselijke anatomie?
7. Welke wet werd er in de late 19e eeuw aangenomen met betrekking tot lichaamsdonaties?
8. Wat was de oorspronkelijke oplossing voor het tekort aan lichamen voor wetenschappelijk onderzoek?
9. Wie waren de eerste mensen die hun lichaam aan de wetenschap schonken, volgens historisch onderzoek?
10. Hoe veranderde het denken over lichaamsdonaties door de tijd heen volgens de video?

Opdrachten

1. Aanvulzinnen - Vat de bron samen door tien zinnen te bedenken die incompleet zijn. De zinnen missen een of meer woorden of missen een begin of een einde. De tien zinnen moeten samen goed de inhoud van de bron samenvatten. Maak een antwoordenblad bij de tien zinnen. Wissel daarna uit met een klasgenoot en vul de zinnen van elkaar goed aan.

2. Waar of niet waar - Noteer 10-20 uitspraken over de inhoud van de bron waarvan een deel niet waar is. Wissel de uitspraken uit met een klasgenoot en bepaal wat waar is en wat niet waar is.

3. BNN - Reageer op de bron door op te schrijven wat bekend voor je was, wat nieuw voor je was en wat je nieuwsgierig maakt.

4. Cornellsamenvatting - Vat de bron samen door eerst bij kernwoorden notities (of tekeningen) te maken en daarmee uiteindelijk een korte samenvatting van de inhoud te maken. Kijk op de website van Vernieuwenderwijs voor een nadere uitleg: Leer aantekeningen te maken met de Cornell-methode - Leer.tips

5. Dobbelen - Bespreek de bron en oefen met de 5w1h-vragen door met een (online) dobbelsteen te gooien. De getallen van de dobbelsteen staan voor: 1 = wie, 2 = wat, 3 = waar, 4 = wanneer, 5 = waarom en 6 = hoe. Stel (een ander) een vraag en geef (elkaar) antwoord.