Doorgaan naar hoofdcontent

De warmteknoppen van de aarde beter regelen


Het albedo-effect, het vermogen van een oppervlak om zonlicht te weerkaatsen, speelt een cruciale rol in het reguleren van de temperatuur op aarde. Dit fenomeen is essentieel voor klimaatmodellen, die proberen de impact van verschillende factoren op het klimaat te voorspellen. Hoewel het concept eenvoudig lijkt, brengt de variabiliteit en complexiteit van albedo aanzienlijke uitdagingen met zich mee voor nauwkeurige klimaatvoorspellingen.

Trouw | Het albedo-effect beïnvloedt de temperatuur op aarde. Maar hoe vang je die weerkaatsing van zonlicht in een voorspelling?

Leerdoel
Je kunt uitleggen hoe het albedo-effect de temperatuur op aarde beïnvloedt.

Woordenschat
albedo-effect, klimaatmodellen, implementeren, resolutie, homogeen, stratosfeer, ethische vraagstukken

Vragen

1. Wat is het albedo-effect en hoe beïnvloedt het de temperatuur op aarde?
2. Waarom speelt het albedo-effect een belangrijke rol in klimaatmodellen?
3. Hoe wordt het albedo van verschillende oppervlakten, zoals sneeuw en asfalt, uitgedrukt en gemeten?
4. Hoe beïnvloeden natuurlijke processen, zoals vulkaanuitbarstingen, het albedo van de aarde?
5. Op welke manieren beïnvloedt menselijk handelen, zoals landgebruik en stedelijke ontwikkeling, het albedo?
6. Wat is het 'ijs-albedo effect' en hoe draagt het bij aan arctische amplificatie?
7. Welke uitdagingen zijn er bij het meenemen van albedo in klimaatmodellen?
8. Hoe variëren albedo-waarden op korte tijdschalen en welke factoren beïnvloeden deze variaties?
9. Wat zijn de beperkingen van klimaatmodellen met betrekking tot het nauwkeurig weergeven van albedo?
10. Welke mogelijke oplossingen en geo-engineering technieken worden overwogen om albedo te gebruiken voor klimaatadaptatie en -mitigatie?

Opdrachten

1. Cornellsamenvatting - Vat de bron samen door eerst bij kernwoorden notities (of tekeningen) te maken en daarmee uiteindelijk een korte samenvatting van de inhoud te maken. Kijk op de website van Vernieuwenderwijs voor een nadere uitleg: Leer aantekeningen te maken met de Cornell-methode - Leer.tips

2. Cryptogram - Stel een cryptogram samen met 10-15 belangrijke begrippen uit de bron. Bedenk bij elk begrip een cryptische omschrijving. Maak het wie de puzzel niet oplossen niet gemakkelijk.

3. One Minute Paper - Schrijf gedurende één minuut op wat je hebt onthouden van de bron. Vergelijk daarna jouw paper met dat van een of meer anderen.

4. Infographic - Maak een visuele samenvatting van de inhoud van de bron.

5. Jeugdjournaal - Vat de bron samen door het nieuws te vertalen naar een jongere doelgroep. Hoe zou het nieuws bijvoorbeeld in het Jeugdjournaal kunnen worden uitgelegd?


Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Mei socialvrij?

afbeelding: www.meisocialvrij.nl De opkomst van sociale media heeft een enorme invloed gehad op de manier waarop mensen communiceren en hun tijd besteden. Maar overmatig gebruik van sociale media en smartphones kan leiden tot verslaving en negatieve effecten op de mentale gezondheid. Initiatieven zoals "Mei Social Vrij" proberen bewustwording te creëren en mensen aan te moedigen om hun sociale mediagebruik te verminderen voor een gezonder leven. Metro Nieuws |  Jan en Rutger bedachten Mei Social Vrij: '14 uur per dag op social media'   Leerdoel  Je kunt de bedoeling en de werkwijze van Mei Social Vrij toelichten. Woordenschat cold turkey, bewustwordingscampagne, strategieën, langetermijneffecten, excessief, laagdrempelig, initiatiefnemers, psychologische, dynamiek Vragen  1. Op welke manieren kan overmatig smartphonegebruik en sociale mediagebruik psychologische en sociale problemen veroorzaken, zoals besproken in het artikel? 2. Wat maakt Mei Social Vrij anders dan a

Naar het noorderlicht

Vorige week was het noorderlicht zelfs in Nederland te zien. Lees hoe dat kon gebeuren en lees hoe een vader en een zoon naar het noorderlicht reisden.  Bron  Trouw  Noorderlicht in heel Nederland te zien  (2023) en  Met de camper het noorderlicht achterna  (2021) Woordenschat   noorderlicht - magneetveld - atmosfeer - absorberen Leerdoel  Ik kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verklaren.  Opdracht 1 - 5w1h Kies een van de teksten en beantwoord de 5w1h-vragen.  Opdracht 2 - Teken de tekst Lees de tekst en geef de kern in een tekening weer. Laat goed de verbanden tussen deelonderwerpen zien.  Opdracht 3 - Noorderdicht Kies een van de teksten en geef de kern weer in een kort gedicht.