Landsgrenzen en migratie zijn complexe fenomenen die onze moderne wereld sterk beïnvloeden. Hoewel we vaak denken dat grenzen migratie beperken, blijkt uit historische gebeurtenissen en hedendaagse voorbeelden dat dit niet altijd het geval is. In deze podcast leer je meer over het ontstaan van landsgrenzen, hun effecten, en de onverwachte gevolgen die hieruit voortvloeien.
De Volkskrant Wat gebeurt er als we alle landsgrenzen opheffen? (podcast)
Leerdoel
Je kunt uitleggen hoe en waarom de huidige landsgrenzen met paspoorten en grensbewaking zijn ontstaan en welke effecten grenzen hebben op migratie.
Woordenschat
Industriële revolutie, poreuzer, migreren, grensbeleid, staatsgefinancierd, gesubsidieerd
Vragen
1. Wat kom je te weten over het ontstaan van de huidige landsgrenzen met paspoorten en grensbewaking?
2. Welk effect van de Brexit wordt genoemd?
3. Wat maakt dat mensen in hun land blijven?
4. Welk nu-of-nooit-moment wordt genoemd?
5. Wat is de bijzondere werking van grenzen?
6. Hoe heeft bijvoorbeeld Zuid-Korea eigen merken grootgemaakt?
7. Wat kunnen we leren van het snelle verdwijnen van de DDR?
8. Wat leer je over de ervaring van wereldburgerschap?
9. Waarom is de angst voor centraliseren van de macht onterecht?
10. Wat is het antwoord op de vraag in de titel van de podcast?
Opdrachten
1. Mindmap maken over grenzen en migratie
Werk in tweetallen en maak een mindmap over wat jullie al weten en denken over landsgrenzen en migratie. Gebruik termen zoals "paspoorten", "grensbewaking", "vrij verkeer" en "cultuur" als startpunten.
2. Korte discussie
Vorm kleine groepjes en bespreek de vraag: "Wat zou er gebeuren als er geen landsgrenzen meer waren?" Deel jullie gedachten en schrijf de belangrijkste punten op.
3. Infographic ontwerpen
Ontwerp een eenvoudige infographic die het ontstaan van landsgrenzen rond de Industriële Revolutie uitlegt. Gebruik kernwoorden en pictogrammen om de informatie duidelijk en visueel weer te geven.
4. Voor- en nadelenlijst
Werk in duo’s en maak een lijst van de voor- en nadelen van open grenzen versus gesloten grenzen. Daarna bespreken we kort de belangrijkste punten in de klas.
5. Reflectie op wereldburgerschap
Denk na over wat het betekent om een wereldburger te zijn. Werk in tweetallen en maak een lijst van de voordelen en uitdagingen van het zijn van een wereldburger in de huidige tijd. We bespreken jullie bevindingen kort in de klas.