Doorgaan naar hoofdcontent

Komende MNMweek

Deze week staan er verschillende interessante onderwerpen op de agenda. Ter gelegenheid van Hervormingsdag wordt de invloed van Maarten Luther op de Reformatie belicht, inclusief de populaire Maarten Luther Playmobilfiguur. Een ander thema is zelfdiagnose, waarbij jongvolwassenen steeds vaker zelf hun symptomen van ADHD proberen te herkennen. Ook komt de wereld van katten aan de orde, met nieuwe inzichten over hun gedrag en interactie met mensen. Daarnaast staat duurzaamheid centraal, met de discussie over de komst van een outlet met spotgoedkope kleding. Tot slot laat een filmmaker zien hoe hij met kunstmatige intelligentie de geschiedenis van Amsterdam tot leven brengt. Elk onderwerp biedt unieke leerdoelen en inzichten voor de lezers.

maandag 14 oktober: Hervormingsdag

Op 31 oktober is het Hervormingsdag en wordt herdacht dat Maarten Luther in 1517 een aanklacht tegen de kerk publiceerde. Maarten Luther is een sleutelfiguur van de 16e-eeuwse Reformatie. Hij heeft de loop van het christendom ingrijpend veranderd met zijn kritiek op de katholieke kerk. Zijn invloed blijft tot op de dag van vandaag merkbaar, zoals blijkt uit de populariteit van het Maarten Luther Playmobilfiguurtje. 


Leerdoel
Je kunt de betekenis en invloed van Maarten Luther op de Reformatie uitleggen.


dinsdag 15 oktober: Zelfdiagnose: online uitdokteren wat je hebt
ADHD is een onderwerp waar veel mensen over praten, en er wordt vaak gediscussieerd over de vraag of je je moet laten testen. Onder jongvolwassenen is er een trend zichtbaar om zelf de diagnose te stellen. Veel mensen willen de symptomen, zoals vergeetachtigheid en drukte in hun hoofd, herkennen. Toch zijn er nadelen aan zelfdiagnoses.

Een Vandaag Xanthe kreeg de diagnose ADHD van een dokter, Rob kreeg vermoedens via social media (video, 4:43 min.)

Leerdoel 
Je kunt de kritiek op zelfdiagnoses en de voordelen van een professionele diagnose toelichten.


woensdag 16 oktober: De gebruiksaanwijzingen van een kat
Honden kregen lange tijd meer aandacht in onderzoek vanwege hun trainbaarheid en nauwe band met mensen. Recente studies tonen echter aan dat katten een veel rijker en interessanter gedrag vertonen dan eerder werd gedacht. Deze nieuwe inzichten werpen licht op hun unieke aanpassingen en hun relatie met mensen.

De Volkskrant Eindelijk beginnen wetenschappers katten te begrijpen | de Volkskrant (podcast, tot 19:40 min.)

Leerdoel
Je kunt nieuwe inzichten over de kat kort toelichten.


donderdag 17 oktober: Liever geen spotgoedkope winkels
In Arnhem is een Shein-outlet geopend, wat tot zorgen leidt bij GroenLinks Arnhem. De partij wil om meerdere redenen dat de winkel sluit.

RTL Nieuws GroenLinks Arnhem wil sluiting van Shein-outlet: 'Dit moeten we niet willen' (artikel)

Leerdoel
Je kunt uitleggen waarom de winkel niet past bij wat Arnhem wil bereiken op het gebied van duurzaamheid


vrijdag 18 oktober: Tijdreizen met AI

In de aanloop naar de viering van 750 jaar Amsterdam heeft filmmaker Bob de Jong een bijzondere video gemaakt waarin hij met behulp van kunstmatige intelligentie historische schilderijen en tekeningen tot leven brengt. Door de taferelen uit de 17de en 18de eeuw in beweging te zetten, geeft hij een uniek inkijkje in hoe Amsterdam er toen uitzag. Zijn werk biedt niet alleen een artistieke interpretatie van het verleden, maar stelt ook vragen over de manier waarop we geschiedenis kunnen herbeleven en visualiseren met moderne technologie.


Leerdoel 
Je kunt na het lezen van de tekst uitleggen hoe Bob de Jong kunstmatige intelligentie heeft gebruikt om historische schilderijen en tekeningen van Amsterdam uit de 17de en 18de eeuw tot leven te brengen.

Foto Tijdreizen met AI: DeepNep

Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Mei socialvrij?

afbeelding: www.meisocialvrij.nl De opkomst van sociale media heeft een enorme invloed gehad op de manier waarop mensen communiceren en hun tijd besteden. Maar overmatig gebruik van sociale media en smartphones kan leiden tot verslaving en negatieve effecten op de mentale gezondheid. Initiatieven zoals "Mei Social Vrij" proberen bewustwording te creëren en mensen aan te moedigen om hun sociale mediagebruik te verminderen voor een gezonder leven. Metro Nieuws |  Jan en Rutger bedachten Mei Social Vrij: '14 uur per dag op social media'   Leerdoel  Je kunt de bedoeling en de werkwijze van Mei Social Vrij toelichten. Woordenschat cold turkey, bewustwordingscampagne, strategieën, langetermijneffecten, excessief, laagdrempelig, initiatiefnemers, psychologische, dynamiek Vragen  1. Op welke manieren kan overmatig smartphonegebruik en sociale mediagebruik psychologische en sociale problemen veroorzaken, zoals besproken in het artikel? 2. Wat maakt Mei Social Vrij anders dan a

Vapen verovert de wereld (of hebben we allemaal onze goede voornemens?)

In het hart van de Chinese techstad Shenzhen, beter bekend als 'Vape Valley', onthult correspondent Roland Smid de onstuimige groei van de wereldwijde vapenindustrie. Ondanks toenemende beperkingen elders, blijven hier dagelijks miljoenen e-sigaretten van de band rollen in honderden fabrieken.  Bron RTL Nieuws |  Rondleiding in de vape-hoofdstad van de wereld: 'Als Nederland ze niet meer wil, verkopen we ze ergens anders' Leerdoel Je kunt na het lezen van de tekst uitleggen hoe vapes wereldwijd worden geproduceerd, hoe lokale regels de verkoop beïnvloeden en wat dit betekent voor verschillende landen. Woordenschat louche, afnemers, sinecure, licenties Vragen 1. Wat is de rol van Shenzhen in de wereld van vapes? 2. Wat zijn enkele kenmerken van de vape-industrie in China? 3. Wie is Frank Fan en welke rol speelt hij in de vape-industrie? 4. Wat zijn de gevolgen van lokale regelgeving op de verkoop van vapes? 5. Hoe reageert Frank Fan op verboden op vapes in verschillende