Veranderende Sinterklaastraditie


Het Sinterklaasfeest, dat jaarlijks op 5 december gevierd wordt, is diepgeworteld in Nederlandse traditie. Het feest draait om de goedheiligman die cadeautjes en lekkernijen uitdeelt, maar wordt vaak omgeven door controverses, vooral rondom het uiterlijk van Zwarte Piet. Deze figuur, die al sinds de negentiende eeuw een rol speelt in de Sinterklaasintocht, is in de loop der jaren onderwerp van debat geweest, met name over de link met het slavernijverleden. De discussie over Zwarte Piet heeft geleid tot veranderingen in de Sinterklaastraditie, met als resultaat de populaire Roetveegpiet. In deze drie artikelen lees je over de veranderingen die het feest heeft doorgemaakt.

NEMO Kennislink | De geschiedenis van Sint-Nicolaas
NPO Kennis | Waarom vieren we Sinterklaas?
NPO Kennis | Waar kwam Zwarte Piet vandaan? | NPO Kennis

Leerdoel

Je kunt de belangrijkste veranderingen in de Sinterklaastraditie beschrijven, waarbij je ook de oorsprong van Zwarte Piet in het prentenboek van Jan Schenkman, de link met het slavernijverleden en de latere maatschappelijke discussies over zijn uiterlijk bespreekt.

Woordenschat
tradities, statussymbool, bedoeld, stereotyperend, blackface, raciaal, aanstootgevend, Reformatie, autoriteit, capriolen

Opdracht
Vat de teksten samen in een mindmap. Zorg dat alle deelonderwerpen uit de tekst aan bod komen.

Populaire posts