De adventskalender heeft zijn oorsprong in de christelijke traditie van het aftellen naar Kerstmis, beginnend op de eerste zondag van de advent, vier weken voor Kerstmis. Het idee van een kalender die de dagen tot Kerstmis markeert, ontstond in Duitsland in de 19e eeuw. Oorspronkelijk waren deze kalenders eenvoudig, vaak bestaande uit 24 chalk- of krijtstrepen op de deur van een huis of een stuk papier met 24 vakken.
De eerste gedrukte adventskalender werd in 1908 geproduceerd door de Duitse drukker Gerhard Lang, die zijn ontwerp liet zien met een afbeelding van kleine deurtjes die geopend konden worden, elk met een afbeelding of een bijbelvers. Het idee van het geven van kleine geschenken of chocolaatjes in de vakjes werd later toegevoegd, wat de populariteit van de adventskalender in de 20e eeuw vergrootte.
Vandaag de dag zijn adventskalenders in allerlei vormen beschikbaar, van eenvoudige papieren versies tot luxe kalenders gevuld met snoep, speelgoed, en zelfs beautyproducten. Ze zijn wereldwijd geliefd en worden niet alleen door christenen, maar door mensen van verschillende achtergronden als een gezellige manier om de feestdagen te vieren gebruikt.
De verkoop van adventskalenders is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Waar het vroeger een manier was om af te tellen naar de geboorte van Jezus, wordt het tegenwoordig vaak gebruikt om af te tellen naar de feestelijke kerstdagen. Adventskalenders zijn in veel verschillende vormen verschenen, van kalenders met speelgoed en boeken tot die met parfums en zelfs snacks voor de hond.
Opdracht
Maak met een paar klasgenoten een adventskalender die zich richt op hoopvol nieuws van het afgelopen jaar. Zoek naar positieve nieuwsberichten die je misschien bent vergeten of die je niet direct meer herinnert, en vat elk nieuwsitem in ongeveer vijf zinnen samen. Deze korte samenvattingen kunnen worden geschreven op kaartjes die je plaatst voor elke dag die resteert tot kerst.
Denk aan bijvoorbeeld: veelbelovende initiatieven om klimaatverandering tegen te gaan, belangrijke doorbraken in de medische wetenschap, solidariteit en veerkracht van gemeenschappen bij natuurrampen en acties van burgers om armoede in de wijk tegen te gaan.