MNMweek | 31 maart t/m 4 april 2025

Deze week duiken we in uiteenlopende en actuele thema’s. We onderzoeken de voor- en nadelen van de zomertijd, bespreken de grenzen van humor en ontdekken nieuw onderzoek naar ons geheugen op jonge leeftijd. Daarnaast staan we stil bij het mogelijke gevaar vanuit Rusland en zetten we de werkvorm 5W1H-spel in om nieuws kritisch en creatief te benaderen.



maandag 31 maart: Zomertijd
Elk half jaar gaat de klok een uur vooruit of achteruit, maar de EU overweegt om deze wisseling af te schaffen. Slaaponderzoekers waarschuwen dat permanente zomertijd negatieve gevolgen kan hebben voor het bioritme en de gezondheid. Uit ervaringen in Rusland blijkt dat de keuze voor zomertijd eerder nadelig dan voordelig is.

De Volkskrant | De zomertijd is ingegaan. Is het een goed idee om die permanent in te voeren? Volgens deze slaaponderzoeker niet

Leerdoel: Je kunt uitleggen wat de gevolgen zijn van permanente zomertijd en waarom slaaponderzoekers pleiten voor permanente wintertijd.


dinsdag 1 april: Cancelen we ook 1 april?
1 april-grappen waren vroeger een geliefde traditie in de media, maar kunnen die vandaag de dag nog wel? Mensen lijken sneller beledigd en de media worden steeds vaker in twijfel getrokken. Dit roept de vraag op of humor en satire nog dezelfde rol kunnen spelen als vroeger. Onlangs werd de komiek voor het jaarlijkse diner van het Witte Huis voor journalisten afbesteld. Wordt de grap krampachtiger?

AD | Kán zoiets vandaag de dag eigenlijk nog? De tijden zijn immers veranderd en de teentjes wat langer

Leerdoel: Je kunt met voorbeelden bespreken in hoeverre de ruimte voor humor en satire aan het veranderen zijn.

woensdag 2 april: Heel jong ( maar wel vergeten) geheugen
Onderzoekers hebben ontdekt dat baby’s al vanaf hun eerste jaar herinneringen kunnen opslaan, maar we kunnen deze vroege herinneringen later niet meer oproepen. Dit fenomeen, bekend als infantiele amnesie, roept vragen op over hoe ons geheugen zich ontwikkelt.

Trouw | Het geheugen van een eenjarige werkt al. Waarom kunnen we die herinneringen dan niet ophalen? (artikel)

Leerdoel: Je kunt uitleggen waarom je je vroege jeugd niet herinnert, ondanks dat je toen al herinneringen kon opslaan.


donderdag 3 april: Wat mag je van Rusland verwachten?

De situatie in Europa wordt gekarakteriseerd door verschillende meningen over de dreiging die Rusland vormt voor NAVO-landen, waarbij zowel militaire als niet-militaire agressie aan bod komt. Experts zijn verdeeld over de ernst van de situatie, variërend van zorgen over sabotage tot de mogelijkheid van een toekomstige militaire aanval.

NOS | Schaduwoorlog in volle gang, maar Russische invasie van NAVO-land 'onwaarschijnlijk' (artikel)

Leerdoel: Je kunt de verschillende dreigingen van Rusland voor Europese NAVO-landen uitleggen.


vrijdag 4 april: Werkvorm op vrijdag: 5w1h-spel
Deze werkvorm combineert nieuwsbegrip met creatief denken en samenwerking. Door te dobbelen bepaal je welk aspect van een nieuwsbericht je onderzoekt en beantwoordt. Zo leer je op een speelse manier kritisch naar actualiteiten te kijken en samen met je team diepere inzichten te krijgen.