15 april 1912, de Titanic zinkt


In de vroege ochtend van 15 april 1912 vond een van de meest tragische scheepsrampen uit de geschiedenis plaats: de ondergang van de Titanic. Het onzinkbaar geachte schip, dat haar maidentrip maakte van Southampton naar New York, raakte een ijsberg en zonk binnen enkele uren naar de bodem van de oceaan. Deze gebeurtenis, met meer dan 1.500 slachtoffers, heeft een blijvende indruk achtergelaten op de collectieve herinnering en heeft geleid tot talloze boeken, documentaires en films die de verhalen van moed, tragedie en overleving vertellen.

MAX Vandaag | Titanic, het onzinkbaar geachte schip zinkt toch

Leerdoel
Je kunt de belangrijkste gebeurtenissen, personages en factoren die hebben bijgedragen aan de ramp met de Titanic noemen.

Woordenschat
lucratieve, oceaanstomers, desastreuze, verguisd, oceanograaf, coördinaten

Vragen
1. Wat waren enkele belangrijke ontwerpkenmerken van de Titanic die hebben bijgedragen aan haar reputatie als onzinkbaar schip?
2. Welke rol speelden J. Bruce Ismay en William Pirrie bij de bouw van de Titanic?
3. Hoe verliep de communicatie tussen de Titanic en andere schepen over de aanwezigheid van ijsbergen in de omgeving?
4. Wat waren enkele specifieke uitdagingen waarmee de bemanning werd geconfronteerd bij het evacueren van passagiers uit de Titanic?
5. Welke controversiële beslissingen werden genomen door kapitein Smith en andere officieren tijdens de ramp met de Titanic?
6. Hoe werden de overlevenden van de Titanic uiteindelijk gered en door welke schepen?
7. Wat waren enkele belangrijke factoren die hebben bijgedragen aan het verlies van mensenlevens tijdens de ramp met de Titanic?
8. Welke maatregelen zijn er genomen om gelijkaardige rampen in de toekomst te voorkomen na het zinken van de Titanic?
9. Hoe heeft de ontdekking van de Titanic in 1985 onze kennis over de ramp en het schip veranderd?
10. Wat zijn enkele ethische en morele vraagstukken die zijn voortgekomen uit de ramp met de Titanic en de nasleep ervan?

Opdrachten

1. Cornellsamenvatting - Vat de bron samen door eerst bij kernwoorden notities (of tekeningen) te maken en daarmee uiteindelijk een korte samenvatting van de inhoud te maken. Kijk op de website van Vernieuwenderwijs voor een nadere uitleg: Leer aantekeningen te maken met de Cornell-methode - Leer.tips

2. Cryptogram - Stel een cryptogram samen met 10-15 belangrijke begrippen uit de bron. Bedenk bij elk begrip een cryptische omschrijving. Maak het wie de puzzel niet oplossen niet gemakkelijk.

3. Taboewoorden - Vat de bron samen door de inhoud met (een) ander(en) te bespreken. Iedere deelnemer krijgt twee of drie woorden die zij of hij niet mag gebruiken in het gesprek. Kies bij iedereen voor minimaal één woord dat voor het te bespreken onderwerp belangrijk is.

4. Seven word story - Vat de bron samen door een of meer seven word stories te schrijven. Zo’n verhaal bestaat uit zeven woorden en geeft de essentie (een feit of een gevoel) van het onderwerp samen.

5. Ready made - Een ready made is een gedicht dat al aanwezig is in een tekst. Je vormt een ready made door een zin te kiezen en die zo vorm te geven dat een dichtregel of klein gedicht ontstaat. Zorg dat de zin (een aspect van) het onderwerp van de bron of jouw mening hierover goed samenvat.