De populariteit van het Nederlandse koningshuis daalt al enige tijd. Redenen voor Nederlanders om er minder waarde aan te hechten zijn onder andere de kosten en twijfels bij nut en noodzaak. Een deel van de Nederlanders kiest liever een andere staatsvorm. Maar het afschaffen van de monarchie is volgens deskundigen een ingewikkeld proces.
Een Vandaag (2023) | Waarom populariteit van 'koning van het volk' Willem-Alexander daalt: 'Niet te verklaren dat hij in rijkdom en weelde leeft'
Leerdoel
Je kunt uitleggen welke factoren bijdragen aan de dalende populariteit van het koningshuis in Nederland en wat mogelijke gevolgen en uitdagingen zijn die gepaard gaan met een afschaffing van de monarchie.
Woordenschat
monarchie, staatsrecht, onschendbaar, ceremoniële, constitutionele, continuïteit, buitenstaatverklaring, rechtsstaat, grondwet, grondwetwijziging, constitutionele crisis, mondiale
Vragen
1. Wat is de reden voor de dalende populariteit van koning Willem-Alexander?
2. Wat zegt staatsrechtdeskundige Paul Bovend'Eert over de veranderende houding van de samenleving ten opzichte van het koningshuis?
3. Welke maatschappelijke veranderingen zijn hierop van invloed?
4. Waarom kunnen de Oranjes zich minder misstappen veroorloven dan vroeger?
5. Wat is de rol van de koning in de Nederlandse regering volgens Bovend'Eert?
6. Waarom is de dalende populariteit een punt van zorg voor het Koninklijk Huis?
7. Wat zijn de uitdagingen bij het afschaffen van de monarchie in Nederland?
8. Wat zijn volgens staatsrechtdeskundige Paul Bovend'Eert de mogelijke gevolgen van de dalende populariteit voor het Koninklijk Huis?
9. Welke rol speelt de transparantie en openheid volgens Bovend'Eert in het leven van de koning en zijn familie?
10. Waarom is het volgens Bovend'Eert niet eenvoudig om het koningshuis direct af te schaffen, ondanks de dalende populariteit?
Opdrachten
1. Aanvulzinnen - Vat de bron samen door tien zinnen te bedenken die incompleet zijn. De zinnen missen een of meer woorden of missen een begin of een einde. De tien zinnen moeten samen goed de inhoud van de bron samenvatten. Maak een antwoordenblad bij de tien zinnen. Wissel daarna uit met een klasgenoot en vul de zinnen van elkaar goed aan.
2. Cornellsamenvatting - Vat de bron samen door eerst bij kernwoorden notities (of tekeningen) te maken en daarmee uiteindelijk een korte samenvatting van de inhoud te maken. Kijk op de website van Vernieuwenderwijs voor een nadere uitleg: Leer aantekeningen te maken met de Cornell-methode - Leer.tips
3. Cryptogram - Stel een cryptogram samen met 10-15 belangrijke begrippen uit de bron. Bedenk bij elk begrip een cryptische omschrijving. Maak het wie de puzzel niet oplossen niet gemakkelijk.
4. Hiaten - Bespreek de aspecten van het onderwerp waar de bron niet of niet voldoende antwoord geeft.
5. Waar of niet waar - Noteer 10-20 uitspraken over de inhoud van de bron waarvan een deel niet waar is. Wissel de uitspraken uit met een klasgenoot en bepaal wat waar is en wat niet waar is.
Of kies uit MNMweek | 50 werkvormen