Klimaatzaken voor de rechter


22 april wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor De dag van de aarde

Steeds vaker stappen burgerlijke partijen naar de rechter om te eisen dat overheden meer doen op het gebied van klimaatverandering. Ze onderbouwen hun zaak onder meer door te verwijzen naar mensenrechten. 


Leerdoel
Je kunt de eis en de belangrijkste onderbouwing bij de rechtzaken benoemen

Woordenschat 
gedaagd, klimaatzaak, jurist, ontvankelijk, uitgeput, juridische, beriep, causaliteit

Vragen
1. Wat hebben een groep Zwitserse 'klimaatoma's', zes Portugese jongeren en een Franse burgemeester gemeen?
2. Welke uitspraken doet het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in de drie zaken over klimaatverandering?
3. Waarom vinden de Zwitserse 'klimaatoma's' dat hun mensenrechten worden geschonden?
4. Waarom heeft de voormalige burgemeester van Grande-Synthe de Franse staat voor het Europees Hof gedaagd?
5. Waarom hebben de zes Portugese jongeren besloten niet alleen hun eigen regering, maar nog 31 andere Europese landen voor het hof te dagen?
6. Op welke artikelen uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens baseren de Portugese jongeren hun zaak?
7. Wat is de rol van Dennis van Berkel bij de rechtszaken van de Klimaseniorinnen en de Portugese jongeren?
8. Waarom vindt Van Berkel dat het hof zal oordelen dat beschermd worden tegen de gevolgen van klimaatverandering een mensenrecht is?
9. Wat zijn de argumenten van advocaten van nationale regeringen tegen de klachten van de groepen?
10. Wat zijn enkele mogelijke uitkomsten van de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in deze zaken?

Opdrachten

1. One minute paper - Schrijf gedurende één minuut op wat je hebt onthouden van de bron. Vergelijk daarna jouw paper met dat van een of meer anderen.

2. Cornellsamenvatting - Vat de bron samen door eerst bij kernwoorden notities (of tekeningen) te maken en daarmee uiteindelijk een korte samenvatting van de inhoud te maken. Kijk op de website van Vernieuwenderwijs voor een nadere uitleg: Leer aantekeningen te maken met de Cornell-methode - Leer.tips

3. Venndiagram - Vat de bron samen door een tegenstelling die erin wordt genoemd te onderzoeken. Teken daarvoor drie cirkels die over elkaar heen vallen. In de buitenste twee schrijf je kenmerken van de twee tegengestelden op. In de middelste cirkel verzamel je overeenkomsten tussen de twee.

4. Kop 5 - Bedenk vijf koppen over het onderwerp van de bron, die niet gemakkelijk uit te leggen zijn. Schrijf bij elke kop een uitleg van enkele zinnen. Test daarna je koppen door ze aan een ander voor te leggen.

5. Waar of niet waar - Noteer 10-20 uitspraken over de inhoud van de bron waarvan een deel niet waar is. Wissel de uitspraken uit met een klasgenoot en bepaal wat waar is en wat niet waar is.