Werkvorm op vrijdag: "Stille discussie"

Een stille discussie is een werkvorm waarbij deelnemers schriftelijk met elkaar communiceren, meestal op papier of via een digitaal platform. In plaats van mondeling te debatteren, schrijven de deelnemers hun ideeën, meningen of vragen op en reageren ze op elkaars opmerkingen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een groot vel papier, post-its, online reacties of een gedeeld document. Het doel is om iedereen gelijktijdig de ruimte te geven te reageren en actief en tot een brede verzameling van standpunten en argumenten te komen.

De stappen van een stille discussie zijn:

1. Introductie van het onderwerp: De docent legt uit waar de discussie over gaat, bijvoorbeeld een vraag of stelling.

2. Schrijven van je eigen reactie: Iedereen schrijft voor zichzelf wat hij of zij van het onderwerp vindt of een antwoord op de vraag.

3. Delen van je reactie: Je plaatst je reactie ergens waar anderen het kunnen zien, bijvoorbeeld op een muur of in een digitaal document.

4. Reageren op anderen: Je leest wat anderen hebben geschreven en schrijft daar je eigen gedachten of reacties op. Dit kan ook in een rondje, waarbij je steeds op de reactie van een ander reageert.

5. Nadenken over de reacties: Iedereen krijgt even de tijd om over de reacties van anderen na te denken.

6. Afronding: De docent bespreekt samen met de klas de belangrijkste punten uit de stille discussie en geeft iedereen de kans om nog iets toe te voegen. Ook kan aan enkele leerlingen worden gevraagd om een samenvatting te geven. 

Een vervolg kan zijn om de discussie te verdiepen met een volgende stelling of vraag. De stille discussie geldt dan als voorbereiding op deze mondelinge discussie.