Tijdens de lesweek van 18 t/m 22 november leer je verschillende soorten teksten analyseren en belangrijke thema’s herkennen. Op maandag gaat het om het herkennen van de kenmerken van een column: een persoonlijke, vaak kritische en actuele meningstekst. Dinsdag staat in het teken van klimaatcommunicatie; je onderzoekt hoe marketingtechnieken het publiek beter kunnen raken en motiveren. Woensdag bespreekt de herdenking van de Kristallnacht, waarbij de link wordt gelegd met het recente geweld in Amsterdam. Donderdag draait om de ethiek van CHIM-studies, waarbij proefpersonen bewust ziek worden gemaakt voor onderzoek. Vrijdag kijk je terug op het nieuws van het jaar en bespreek je met klasgenoten wat jullie het meest relevant vinden.
Maandag 18 november: Columns ontleed
Een column is een kort stuk tekst waarin de schrijver zijn of haar persoonlijke mening deelt over een actueel onderwerp. Het doel van een column is vaak om de lezer aan het denken te zetten, humor of kritiek te bieden, en soms zelfs te provoceren. Columns worden gekarakteriseerd door een informele stijl, een kritische toon en het gebruik van actuele voorbeelden die de lezer direct aanspreken. In deze opdracht ga je een tekst analyseren en leer je de verschillende kenmerken van een column herkennen.
De Volkskrant | Let erop en je ziet ze: de grote woorden waarmee de ministers leegte en onvermogen verhullen
Leerdoel
Je kunt de kenmerken van een column herkennen en benoemen.
Mare de Wit stelt dat de huidige communicatie over de klimaatcrisis tekortschiet, omdat wetenschappelijke feiten vaak zonder emotionele impact worden gepresenteerd. Ze wijst erop dat deze aanpak het publiek afgestompt maakt en de kloof tussen wetenschap en maatschappij vergroot. De Wit pleit voor een vernieuwde benadering waarin marketingstrategieën en populaire media worden ingezet om mensen echt te raken en te motiveren tot actie.
Het Parool | Opinie: ‘De wetenschap maakt ons afgestompt. Hoe zou Nike klimaatverandering verkopen?’
Leerdoel
Je kunt de opinie van de schrijver over de inzet van effectieve communicatie en emotionele en visuele technieken uit de marketingwereld in eigen woorden uitleggen.
De herdenking van de Kristallnacht in Groningen werd dit jaar overschaduwd door de recente geweldsincidenten tegen Israëlische supporters in Nederland. De Joodse gemeenschap voelt zich steeds meer bedreigd, mede door de toegenomen antisemitische incidenten sinds de uitbraak van het conflict in het Midden-Oosten. De recente aanval op Israëlische Maccabi-supporters in Amsterdam heeft de angst binnen de Joodse gemeenschap versterkt.
Je kunt de belangrijkste gebeurtenissen rondom de Kristallnacht en de recente gebeurtenissen uitleggen, en de impact hiervan op de Joodse gemeenschap in Nederland beschrijven.
CHIM-studies zijn experimenten waarbij mensen opzettelijk worden geïnfecteerd met ziektes zoals malaria om nieuwe behandelingen of vaccins te testen. Dit helpt onderzoekers om betrouwbare gegevens te verzamelen, maar roept ook vragen op over de veiligheid van de deelnemers. In dit artikel worden de voordelen, risico’s en ethische kwesties van CHIM-studies besproken.
Leerdoel
Je kunt uitleggen waarom de studies uit het artikel belangrijk zijn voor medisch onderzoek, en welke ethische overwegingen hierbij komen kijken.
Vrijdag 22 november: Het nieuws van het jaar
Als we op de website van MNMweek kijken, was dit het nieuws dat vooral aandacht van bezoekers kreeg.
Als we op de website van MNMweek kijken, was dit het nieuws dat vooral aandacht van bezoekers kreeg.
1. Mei socialvrij - 13 mei 2024
2. Vapen verovert de wereld (of hebben we allemaal onze goede voornemens?) - 11 januari 2024
3. Leven kweken - 5 juni 2024
De vraag is wat jouw nieuws van het jaar is. Bekijk de jaaroverzichten die er online mogelijk al zijn. Of kijk door het nieuws dat het voorbije jaar op MNMweek verscheen. Vorm een groep met een paar klasgenoten en bepaal samen wat jullie nieuws van het jaar is. Je hoeft niet per se een nummer 1, 2 en 3 te kiezen. Zeker bij ingrijpend en verdrietig nieuws past dat niet. Bedenk wat je over het nieuws wilt vertellen. Denk aan wat het voor jou en de anderen belangrijk maakt. En wat de nieuwswaarde is (de reden dat het goed is dat media erover vertellen). Wissel jullie gekozen nieuws uit met enkele andere groepen of presenteer het kort aan de klas.