Doorgaan naar hoofdcontent

Ik ben autonoom


Een groeiende groep mensen verklaart zich autonoom. Ze staan op zichzelf en gaan op hun eigen manier om met wetsregels, boetes en belasting. Overheidsinstanties weten niet goed hoe ze moeten omgaan met deze groep en zoeken naar wat hen precies motiveert tot autonoom leven.

Bron
RTL Nieuws
'Autonomen' luisteren naar niets of niemand – en dan staat de deurwaarder op de stoep

Woordenschat
autonoom, soeverein, deurwaarder, intimideren, schuldenproblematiek, belastingplichtigen, principiële wanbetaler, anti-overheidsextremisme, administratieve invorderingsinstrumenten, geboortetrust, juridische gronden, schuldhulpverlening, bevoegdheden

Leerdoel
Ik kan uitleggen wat autonomen willen en hoe ze te werk gaan.

Vragen
1. Wat houdt het concept van 'autonomen' in en hoe proberen ze in vrijheid te leven?
2. Hoe reageren autonomen op deurwaarders en welke argumenten gebruiken ze om betaling te vermijden?
3. Wat is het verband tussen anti-overheidsextremisme en de opkomst van autonome individuen?
4. Hoe heeft de schuldenproblematiek bij autonomen geleid tot toenemende agressie tegen deurwaarders?
5. Wat is de rol van 'administratieve invorderingsinstrumenten' in het omgaan met autonome wanbetalers?
6. Welke strategieën gebruiken autonomen om belasting te vermijden terwijl ze wel gebruikmaken van sociale voorzieningen?
7. Wat is de geboortetrust en hoe proberen sommige mensen hier aanspraak op te maken?
8. Hoe heeft het groeiende wantrouwen in de overheid invloed op de schuldenproblematiek en schuldhulpverlening?
9. Waarom maakt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders zich zorgen over autonome individuen met schulden?
10. Wat is het advies van de experts voor het omgaan met autonomen en hun schuldenproblemen?

Opdrachten

1 - Kort stripverhaal
Maak een kort stripverhaal waarin je het leven van iemand die autonoom is volgt. Laat met een of meer situaties goed zijn of haar gedachtegoed zien.

2 - Interview
Interview een fictieve autonome persoon. Bedenk vragen en antwoorden die de overtuigingen en argumenten van deze persoon weergeven.

3 - Gedicht
Geef de emoties en standpunten van autonome individuen weer in een gedicht. Maak gebruik van metaforen en beeldspraak om hun gedachten weer te geven.

4 - Infographic
Maak een infographic waarin je uitleg geeft over de zienswijze en levenswijze van autonomen. Zorg dat de infographic in één oogopslag een beeld geeft van het onderwerp. Gebruik zo min mogelijk tekst.

5 - Dagboekfragment
Schrijf een korte fictief fragment vanuit het perspectief van een deurwaarder die te maken heeft gehad met autonome individuen. Je kunt de uitdagingen en obstakels beschrijven die hij of zij heeft ervaren, evenals de nieuwsgierige vragen die hij of zij zich stelt.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Naar het noorderlicht

Vorige week was het noorderlicht zelfs in Nederland te zien. Lees hoe dat kon gebeuren en lees hoe een vader en een zoon naar het noorderlicht reisden.  Bron  Trouw  Noorderlicht in heel Nederland te zien  (2023) en  Met de camper het noorderlicht achterna  (2021) Woordenschat   noorderlicht - magneetveld - atmosfeer - absorberen Leerdoel  Ik kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verklaren.  Opdracht 1 - 5w1h Kies een van de teksten en beantwoord de 5w1h-vragen.  Opdracht 2 - Teken de tekst Lees de tekst en geef de kern in een tekening weer. Laat goed de verbanden tussen deelonderwerpen zien.  Opdracht 3 - Noorderdicht Kies een van de teksten en geef de kern weer in een kort gedicht.

Vapen verovert de wereld (of hebben we allemaal onze goede voornemens?)

In het hart van de Chinese techstad Shenzhen, beter bekend als 'Vape Valley', onthult correspondent Roland Smid de onstuimige groei van de wereldwijde vapenindustrie. Ondanks toenemende beperkingen elders, blijven hier dagelijks miljoenen e-sigaretten van de band rollen in honderden fabrieken.  Bron RTL Nieuws |  Rondleiding in de vape-hoofdstad van de wereld: 'Als Nederland ze niet meer wil, verkopen we ze ergens anders' Leerdoel Je kunt na het lezen van de tekst uitleggen hoe vapes wereldwijd worden geproduceerd, hoe lokale regels de verkoop beïnvloeden en wat dit betekent voor verschillende landen. Woordenschat louche, afnemers, sinecure, licenties Vragen 1. Wat is de rol van Shenzhen in de wereld van vapes? 2. Wat zijn enkele kenmerken van de vape-industrie in China? 3. Wie is Frank Fan en welke rol speelt hij in de vape-industrie? 4. Wat zijn de gevolgen van lokale regelgeving op de verkoop van vapes? 5. Hoe reageert Frank Fan op verboden op vapes in verschillende