Doorgaan naar hoofdcontent

Komende MNMweek | 15 t/m 19 januari


maandag 15 januari | Martin Luther King dag
De derde dinsdag van januari is het Martin Luther King day in de V.S. Amerikanen staan stil bij de betekenis van deze Amerikaanse dominee en voorvechter van burgerrechten. Hij werd onder meer beroemd om zijn toespraak I have a dream bij het Lincoln Memorial in Washington. Hij werd 4 april 1968 vermoord. (foto: Wikipedia)


Leerdoel
Je kunt toelichten wat de betekenis van Martin Luther Kings strijd voor gelijke rechten is.

dinsdag 16 januari | Democratie heeft het moeilijk 
In landen waar bij elkaar opgeteld meer dan de helft van de wereldbevolking woont, gaan kiezers in 2024 naar de stembus. Maar dat betekent niet dat de wereld democratischer is dan ooit. Want nooit eerder bewogen zo veel landen van de democratie weg, zeggen onderzoekers. (bron: Nieuwsuur)

Nieuwsuur | Het grote, wereldwijde verkiezingsjaar 2024: kantelpunt voor de democratie?

Leerdoel
Je kunt uitleggen voor welke uitdagingen democratieën het komende jaar gesteld worden. 

woensdag 17 januari | Twee staten als oplossing?
"Israëliërs en Palestijnen verdienen het beiden om naast elkaar te leven in veiligheid, waardigheid en vrede. We kunnen niet teruggaan naar de status quo zoals die bestond op 6 oktober."

Met die woorden doelt de Amerikaanse president Biden op de zogeheten tweestatenoplossing om het conflict tussen Israël en de Palestijnen te beëindigen. Leiders van over de hele wereld sluiten zich aan bij het pleidooi voor een permanente oplossing. Maar gemakkelijk zal die niet zijn - en de discussie erover wordt niet voor het eerst gevoerd. (bron: NOS)

NOS | Oud idee, nieuwe obstakels: hoe haalbaar is tweestatenoplossing?

Leerdoel
Je kunt de belangrijkste belemmeringen bij deze oplossing toelichten. 

donderdag 18 januari | Steeds meer Rome komt boven
Het beeld van de Romeinse bezetting van Nederland moet op de schop door ontdekkingen van een archeologiestudent. Zijn resultaten zijn deze maand gepubliceerd in het vakblad Archeologie in Nederland. (bron: Trouw)


Leerdoel
Je kunt uitleggen op welke manier de archeologische vondsten worden gedaan. 

vrijdag 19 januari | Hoe keer je toenemende diefstal in de supermarkt? 
Diefstal in supermarkten is enorm toegenomen. Deels wordt het verklaard door de toename in het gebruik van zelfscankassa's. Voor een ander deel ook door toegenomen armoede. Supermarkten zoeken een uitweg, omdat de verliezen door diefstal uiteindelijk moeten worden verrekend in prijzen. 


Leerdoel
Je kunt de oorzaken van de toegenomen diefstal en enkele kansrijke oplossingen toelichten. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Naar het noorderlicht

Vorige week was het noorderlicht zelfs in Nederland te zien. Lees hoe dat kon gebeuren en lees hoe een vader en een zoon naar het noorderlicht reisden.  Bron  Trouw  Noorderlicht in heel Nederland te zien  (2023) en  Met de camper het noorderlicht achterna  (2021) Woordenschat   noorderlicht - magneetveld - atmosfeer - absorberen Leerdoel  Ik kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verklaren.  Opdracht 1 - 5w1h Kies een van de teksten en beantwoord de 5w1h-vragen.  Opdracht 2 - Teken de tekst Lees de tekst en geef de kern in een tekening weer. Laat goed de verbanden tussen deelonderwerpen zien.  Opdracht 3 - Noorderdicht Kies een van de teksten en geef de kern weer in een kort gedicht.

Vapen verovert de wereld (of hebben we allemaal onze goede voornemens?)

In het hart van de Chinese techstad Shenzhen, beter bekend als 'Vape Valley', onthult correspondent Roland Smid de onstuimige groei van de wereldwijde vapenindustrie. Ondanks toenemende beperkingen elders, blijven hier dagelijks miljoenen e-sigaretten van de band rollen in honderden fabrieken.  Bron RTL Nieuws |  Rondleiding in de vape-hoofdstad van de wereld: 'Als Nederland ze niet meer wil, verkopen we ze ergens anders' Leerdoel Je kunt na het lezen van de tekst uitleggen hoe vapes wereldwijd worden geproduceerd, hoe lokale regels de verkoop beïnvloeden en wat dit betekent voor verschillende landen. Woordenschat louche, afnemers, sinecure, licenties Vragen 1. Wat is de rol van Shenzhen in de wereld van vapes? 2. Wat zijn enkele kenmerken van de vape-industrie in China? 3. Wie is Frank Fan en welke rol speelt hij in de vape-industrie? 4. Wat zijn de gevolgen van lokale regelgeving op de verkoop van vapes? 5. Hoe reageert Frank Fan op verboden op vapes in verschillende