Overleven op ironieIn Griekenland bestaan verschillende opvangkampen met vluchtelingen. Deze week werd het kamp in Moria, op het eiland Lesbos, door brand verwoest. De vluchtelingen zijn naarstig op zoek naar een schuilplaats en hopen dat ze naar het vasteland of een van de andere Europese landen worden gebracht. In deze tekst over een kamp op Samos lees je hoe bewoners en vluchtelingen de situatie beleven.


Bron
NOS
 Nieuwe kampen op Griekse eilanden: 'Ik hoef geen airco, ik wil een toekomst'

Woordenschat
de capaciteit - ironisch - de migrant - de jungle - desolate

Leerdoel
Ik kan vertellen hoe Griekenland de vluchtelingen opvangt.

Opdracht 1 - Journaal
Je gaat in het journaal verslagdoen over de situatie van de vluchtelingen in het kamp. Je hebt een halve minuut de tijd om het onderwerp duidelijk uit te leggen aan kijkers. Schrijf ter voorbereiding wat je gaat vertellen.

Opdracht 2 - Cartoons
Maak (of zoek) één of meer cartoons over de inhoud van de tekst. Je kunt met de cartoons de inhoud presenteren, maar ook je mening over onderwerp en hoofdgedachte geven.

Opdracht 3 - Demonstratie
Wat zou op spandoeken en borden staan als mensen vanwege het nieuws in de tekst/video de straat op zouden gaan om te demonstreren? Bedenk vijf tot tien oproepen of slogans, waarmee je het nieuws samenvat. Probeer deze oproepen of slogans vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Wat zouden voor- en tegenstanders op hun spandoeken en borden schrijven?