Keti koti

Het slavernijverleden blijft een moeilijk hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis. Keti koti is de viering van het einde van de slavernij. Op die dag stellen velen de vraag hoe we het beste met dat beladen verleden om kunnen gaan. Excuses maken en bredere (nationale) aandacht is een vaak gehoorde oproep.

In deze les uit 2018 lees je méér over aandacht voor het slavernijverleden. Lees het artikel Marsha 'wil slavernijverleden laten zien’ op haar Surinaamse plantage en Aboutaleb: kabinet moet excuses aanbieden voor slavernijverleden. Bekijk het filmpje en de special in het eerste artikel nog niet. Maak daarna de opdracht.

Woordenschat
▢ ontsluiten
▢ de kreek
▢ het gratieverzoek
▢ Keti koti
▢ het slavernijverleden

Leerdoel
▢ Ik kan de rol van Nederland in de slavenhandel kort bespreken
▢ Ik kan de afschaffing van Nederlandse slavernij kort bespreken

Opdrachten

A Mindmap
Vat beide teksten samen in een mindmap. Bekijk daarna het filmpje en beoordeel daarmee of je alle kennis in je mindmap hebt opgenomen.

B Dichten
Dicht naar aanleiding van de inhoud van de tekst. Je kunt met een gedicht de inhoud presenteren, maar ook je mening over onderwerp en hoofdgedachte geven.

C Toets
Maak een toets van 10 á 15 vragen over het onderwerp. Zorg dat je vraagt naar alle aspecten van het onderwerp. Gebruik de teksten als bronnen.