Ruimtebootcamp op Hawaii


Om meer te weten te komen over de leefomstandigheden in de ruimte vindt onderzoek op aarde plaats. In ruimtebases testten onderzoekers bijvoorbeeld hoe mensen het beste kunnen samenwerken onder lastige omstandigheden.

Bron
De Volkskrant Oefenen voor een maanmissie bij een vulkaan op Hawaii: een Nederlandse student deed mee

Woordenschat
geologie - gesimuleerde - de magnetometer - gevriesdroogde - lijdt geen twijfel - de habitat - een kolfje naar de hand - zelfvoorzienend - de astrobioloog - de simulatie - op rantsoen - de generator - het protocol - de luchtsluis - het prototype

Leerdoel
Ik kan de condities en situaties benoemen die op de Hawaï-missie worden onderzocht.

Opdracht 1 - Experts
Je vormt met drie andere leerlingen een groep. Je leest allemaal de tekst door en verdeelt hem daarna in vier stukken. Iedereen leest vervolgens zijn/haar deel zeer nauwkeurig en zorgt dat hij/zij expert wordt. Daarna bespreken de experts een voor een hun tekstdeel. Samen maak je met de vier deelsamenvattingen een goede samenvatting van de tekst van enkele zinnen.

Opdracht 2 - Flyer
Vat de instructie of de aanwijzingen in de tekst/video samen in een flyer. Zorg dat de uitleg kort maar duidelijk is. Bedenk goed hoe je de indeling van de flyer vormgeeft. Bekijk online een aantal voorbeelden van instructieflyers.

Opdracht 3 - Verslaggever
Treed op als verslaggever. Bespreek het onderwerp kort voor de klas. Geef een gedetailleerd, levendig verslag van de feiten en onduidelijkheden.