Facebook onder vuur


Facebook werd recent beschuldigd de Capitoolbestorming te hebben aangemoedigd. Die beschuldiging kwam van een klokkenluider. Facebook verweerde zich bij monde van de CEO, Mark Zuckerberg. Niets van waar, vond hij. De vraag is of een medium als Facebook zo'n invloed kan hebben.

Bron
RTL Nieuws 
Het zijn niet poezenplaatjes waar Facebook geld aan verdient

Woordenschat
onder vuur liggen - voorschotelen - complottheorieën - desinformatie - interactie - platform - complotdenkers - bereik - extreme - polarisatie - verdienmodel - algoritme

Leerdoel
Ik kan uitleggen hoe wereldwijde platforms invloed kunnen uitoefenen.

Opdracht 1 - One minute paper
Lees de tekst. Schrijf daarna in één minuut op wat je weet over het onderwerp. Wissel je tekst daarna uit met een klasgenoot en geef onderaan de tekst feedback. Kijk hierbij naar welke belangrijke zaken je mist in de tekst.

Opdracht 2 - Flashcards
Maak tien flashcards. Op elk kaartje schrijf je een begrip op dat een belangrijke rol speelt in de tekst. Zorg dat jij weet wat er over het begrip wordt verteld in de tekst. Je mag bij deze flashcards maximaal vijf woorden uit de woordenschat gebruiken. Vorm daarna een groep van ongeveer vier leerlingen en maak een stapel van jullie flash cards. Om beurten pakken jullie een kaartje en vertel je wat je uit de tekst weet over het begrip op het kaartje. Als je een eigen kaartje pakt, geef je dit aan een ander in de groep. Nadat degene die de beurt heeft, heeft verteld wat hij of zij weet, mogen de anderen aanvullen. Laat de anderen hierbij voorgaan, als jij de maker van het kaartje bent.

Opdracht 3 - Stille discussie
Vorm een groep van vier leerlingen. Voer als groep een stille discussie over de vraag naar de invloed van social media op jullie keuzes. Bespreek in de discussie op welke gebieden jullie keuzes sterk worden bepaald door social media en hoe jullie hiermee omgaan. Schrijf op hoe je hierover denkt en reageer op het papier op elkaar. Na enige tijd stopt de leraar de stille discussies en bespreken jullie hardop met elkaar wat jullie in de papieren discussie opvalt.