Gezonken zeehelden


Bij de huidige protesten tegen racisme is een discussie losgebarsten over oude Nederlandse zeehelden. Moeten we in Nederlande steden zeeliedenbuurten willen hebben, moeten we standbeelden van hen willen hebben in onze steden? Het artikel Hollandse helden of schurken: wie waren deze zeelieden precies? zet de bekendste, meest omstreden zeehelen voor je op een rij.

Woordenschat 
▢ de genocide
▢ het erfgoed
▢ het devies
▢ visionair
▢ inlands
▢ het kolonialisme
▢ de republiek
▢ het perspectief

Leerdoel
▢ Ik kan uitleggen wat verschillende Nederlandse zeehelden nu omstreden maakt.

Opdrachten

A Eén minuut paper
Lees de tekst en schrijf daarna gedurende één minuut alles op wat je weet. Geef met deze aantekeningen een korte uitleg aan een klasgenoot of de klas of vraag hem/haar feedback te geven op je tekst.

B MindmapMaak een mindmap over het onderwerp van de tekst. Houd goed rekening met de kenmerken van een mindmap (tekst, beeld, kleuren, verbanden).

C Betoog
Schrijf een kort betoog over de vraag wat Nederland (om te beginnen) met standbeelden en straatnamen moet doen die nu ter discussie staan. Bouw je betoog als volgt op: stelling - argumenten vóór - argumenten die je tegen jouw stelling en argumenten in kunt brengen - weerlegging daarvan - een krachtige slotzin.