Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit januari, 2018 tonen

Made in China

Lees het artikel Een gekloonde aap is nog geen gekloond mens Leerdoel: ▢ Ik kan verbanden leggen bij het lezen van een tekst Woordenschat: ▢ klonen ▢ de primaat ▢ ethisch Opdracht Leg het verband tussen de woorden uit in een korte tekst. BK min. 4 woorden GT min. 8 woorden HV alle woorden foetus cellen klonen ethisch primaten kopieën medicijn proefdieren laboratoria gezondheid techniek motivatie

Drieluik: -67, beeldenstorm, Maya

Leerdoel: ▢ Ik kan vragen stellen bij het lezen van een tekst Woordenschat: -67 graden regio = gebied extreem = zeer ernstig morren = mopperen Beeldenstorm de opvatting = de mening het debat = de discussie de kwestie = het vraagstuk Maya´s object = voorwerp speleologie = grotkunde metafoor = beeldspraak Opdracht BK Lees het artike en bekijk de clip  Voor wie ooit te maken krijgt met -67 graden: hier wat tips Opdracht GT Lees het artikel en beluister de fragmenten  Rutte waarschuwt voor beeldenstorm . Opdracht HV Lees het artikel  Duikers vinden bij Mexico verbinding naar onderwereld van de Maya´s Opdracht (allen) Maak een gedetailleerde samenvatting van het artikel. Los alle vragen die je hebt op door extra informatie op te zoeken of anderen vragen te stellen. Een van jullie vertelt de samenvatting vrijdag a.s. aan de anderen. Hij of zij beantwoordt daarna hun vragen, waar nodig geholpen door de anderen die deze opdracht maakten.

Nieuwe supersonische vliegen kan niet snel genoeg gaan

Leerdoel: ▢ Ik kan een tekst samenvatten Woordenschat: ▢ supersonisch = met een snelheid die groter is dan die van het geluid ▢ iconisch = een symbool vormend, beeldbepalend ▢ stroomlijnen = vorm waarbij de weerstand van lucht of water zo gering mogelijk is ▢ geluidsbarrière = de moeilijkheden die een vliegtuig ondervindt dat de snelheid van het geluid overschrijdt ▢ een bloedgang = zeer hoge snelheid Opdracht Lees het artikel  Concorde terug in modern jasje: in 3 uur en een kwartier naar New York . Schrijf in tweets (280 tekens p.s.) een samenvatting van het bericht. bk  Noem in tweet 1 de nadelen van de oude Concorde. bk/gt/hv  Noem in tweet 2 waarom de Concorde tenslotte verdween. gt/hv  Noem in tweet 3 de natuurkundige belemmeringen en uitdagingen van supersonisch vliegen. hv Noem in tweet 4 kort de huidige ontwikkelingen van nieuwe supersonische vliegtuigen.

Rel rond Boef

Miljonair Een bericht gedeeld door BOEF (@boef072) op 25 Dec 2017 om 1:13 (PST) Leerdoel: ▢ Ik kan voorspellen & voorkennis activeren bij het lezen van een tekst ▢ Ik kan onduidelijkheden ophelderen bij het lezen van een tekst Opdracht 1. Schrijf kort op wat je hebt gehoord over de rel rond Boef. 2. Lees het commentaar  Nuchtere Boef rapt precies hetzelfde , Schrijf kort de hoofdgedachte van de tekst op. 3. Zoek een ander commentaar over Boefs uitspraken op. Lees de tekst en bewaar de titel of url. Schrijf van deze tekst ook kort de hoofdgedachte op. 4. Noteer vragen (onduidelijkheden) over de twee teksten.

Scheuren in het regime

Leerdoel: ▢ Ik kan voorspellen & voorkennis activeren bij het lezen van een tekst ▢ Ik kan onduidelijkheden ophelderen bij het lezen van een tekst Woordenschat: ▢ scanderen = collectief (lettergreep voor lettergreep) uitroepen ▢ de middenklasse = de stand tussen hoog en laag ▢ de arbeidersklasse = de stand van de arbeiders ▢ de ideologie = de denkbeelden van een stelsel ▢ het orgaan = een instrument van een organisatie Bij het schrijven van een tekst geef je altijd antwoord op 5 w-vragen en 1 h-vraag. Je kunt een tekst samenvatten door op deze zes vragen antwoord te geven. Opdracht BK, GT en HV 1. Noteer kort wat je weet over Iran. 2. Wissel uit met een ander. Vul jouw informatie met nieuwe informatie aan. 3. Bekijk de tekst Iran, was dat niet het land waar burgers hun kritiek voor zich hielden?  Kijk alleen naar titel, kopjes en afbeeldingen. Noteer zo nauwkeurig waar de tekst waarschijnlijk over gaat. Lees daarna de tekst. 4. Beschrijf kort waar/wan