Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit maart, 2019 tonen

Digitale machthebbers

Hoe groter de digitale mogelijkheden van een land, hoe meer ze zouden kunnen registreren, bespioneren en analyseren. Dat is de angst bij veel regeringen. Wie de digitale mogelijkheden van onze wereld het beste benut, heeft in de toekomst waarschijnlijk de meeste macht, denken ze. Lees meer over die digitale strijd in het artikel China vs. Amerika: de oorlog om de digitale macht . Woordenschat:  ▢ de telecomgigant ▢ het machtsspel ▢ wegsijpen ▢ pot verwijt de ketel (dat hij zwart ziet) ▢ de staatsveiligheid ▢ in het geding Leerdoel: ▢ Ik kan een complexe tekst / complex onderwerp in een schema samenvatten ▢ Ik kan een schema toetsen en verbeteren aan de hand van feedback van anderen Opdracht: Maak een tweetal. Lees de tekst goed door. Bespreek kort de moeilijkste onderdelen. Maak daarna een samenvatting in de vorm van een schema, woordweb of infographic. Werk van boven naar beneden, van alinea naar alinea. Maak in het schema duidelijk welke vormen en gevaren van digital

Wakkergeschud door cycloon

Idai schudt Mozambique wakker. Het land moet nog sneller zorgen voor een systeem om de mensen te waarschuwen. Lees de artikelen  Cycloon Idai is een humanitaire ramp  en ´Apocalyptische taferelen´ in Mozembique  en bekijk de clip. Woordenschat:  ▢ humanitair ▢ de cycloon ▢ de calamiteit ▢ het weermodel ▢ apocalyptisch Leerdoel:  ▢ Ik kan de kern van een tekst samenvatten in een schema of een infographic Opdracht: 1. Leg uit wat de woorden van de woordenschat betekenen binnen deze tekst 2. Maak een infographic over de kern van de tekst

Onderzoek naar wapens en crimineel verleden

Lees het artikel 'Gökmen T. gebruikte vermoedelijk connecties uit criminele verleden om aan wapens te komen' . Woordenschat:  ▢ de connectie ▢ het patroon ▢ de reputatie ▢ het motief ▢ potentiële Leerdoel:  ▢ Ik kan een artikel samenvatten in een korte tekst Opdracht: Beschrijf welk onderzoek de wetenschappers doen. Beschrijf waarom ze dat doen en hoe ze dat doen. Maak van je antwoord een goede samenhangende tekst van twee alinea´s. Zorg voor een titel, een inleidende zin en een slot.

Een EU-strategie voor China

Europa heeft meer zorgen dan alleen de slepende Brexit. China is een geweldig opkomende economie, die overal in Europa ingangen zoekt. De EU bezint zich op een goede strategie tegenover China. Lees het artikel China is belangrijker dan Brexit . Woordenschat:  ▢ de industriepolitiek ▢ de markttoegang ▢ de privatisering ▢ de Nieuwe Zijderoute Leerdoel:  ▢ Ik kan de kern van een tekst samenvatten in een schema of een infographic Opdracht: 1. Leg uit wat de woordenvan de woordenschat betekenen binnen deze tekst 2. Maak een infographic over de kern van de tekst

De weg naar de uitgang kost tijd

De Britten verlaten de EU. Maar dat willen ze wel met goede afspraken met de andere landen. En dat kost zoveel tijd dat de Britten uitstel vroegen. Lees er meer over in de artikelen  EU geeft Britten uitstel tot 22 mei, uiterlijk 12 april brexitplan  en  Brexit niet over een week, maar (iets) later: ´Ongeluk voorkomen´ . Woordenschat:  zie opdracht Leerdoel:  ▢ Ik kan met behulp van enkele vragen het onderwerp van een tekst kort toelichten Opdracht: 1. Noteer nieuwe woorden die je tegenkomt in de tekst. Schrijf er de betekenis achter. 2. Wat bedoelen we met een Brexit? 3. Waarom vinden de Britten een deal zo belangrijk? 4. Wat bedoelen we met de eigen agenda van veel Europese leiders? Geef minstens vier voorbeelden daarvan. 5. Welk compromis hebben de EU en de Britten nu gesloten? 6. Geef in 3-5 zinnen een samenvatting van de twee teksten.

Netgames, Gamesflix

Gamen staat voor een kkeine revolutie. Nog even en dan bieden meerdere platforms je een schat aan snelle online games zoals we nu al platforms vol films kennen. Lees er meer over in het artikel Google komt met streamingdienst voor games . Woordenschat:  ▢ streamen ▢ de console ▢ de browser ▢ het systeem ▢ de dienst Leerdoel: ▢ Ik kan de kern puntsgewijs beschrijven en illustreren Opdracht: Maak een kleine infographic bij de tekst. Laat daarin de belangrijkste nieuwe mogelijkheden zien. Schrijf ze op en beeld ze af met bijvoorbeeld symbolen of kleine foto's.

Nieuw-Zeeland is in rouw

Nieuw-Zeeland is in rouw. Iedereen is ontzet over het ongekende geweld bij de aanslag op moskeeën. Voor de gebouwen liggen bloemen. Deskundigen proberen het gedachtegoed van de dader te begrijpen. Lees een analyse van zijn drijfveren in het artikel  Terreurexpert: "Dader Christchurch gedreven door ideologie alt-right'  en bekijk de video met uitleg van deskundigen. Woordenschat:  ▢ de ideologie ▢ het manifest ▢ de analyse Leerdoel: ▢ Ik kan het onderwerp van een tekst aanwijzen en kort toelichten Opdracht: Benoem het onderwerp van deze tekst en bespreek het kort. Maak alleen gebruik van informatie die in de tekst staat (geen kennis die je over het onderwerp hebt).

Onnodige zorgen om vaccinatie?

Veel mensen maken zich zorgen over vaccins voor kinderen. Zijn er werkelijk geen mogelijke schadelijke gevolgen? Maar opnieuw wijst onderzoek op de veiligheid van vaccins. Lees meer hierover in het artikel  Nieuwe grote studie onderschrijft: vaccinaties veroorzaken écht geen autisme Woordenschat: ▢ het autismespectrum ▢ de vaccinatiegraad ▢ de diagnose ▢ statistisch Leerdoel: ▢ Ik kan de kern van een artikel weergeven in een korte uitlegtekst Opdracht: Maak een korte tekst waarmee je dit nieuws in een journaal zou kunnen uitleggen. Lees het artikel. Schrijf daarna de kern op. Maak daarmee een goedlopende, beknopte, aantrekkelijke en goed te begrijpen tekst. Lees hem bij wijze van test een paar keer door.

´Geen geel meer hier´

Al een tijd protesteren de zogenaamde gele hesjes. De protesten houden aan en worden zo grimmig dat Frankrijk ingrijpt. Lees het artikel  Gele hesjes verbannen van Champs-Elysées na plunderingen Woordenschat: ▢ ultra ▢ de manifestatie ▢  de middenklasse Leerdoel: ▢ Ik kan een korte schets maken van probleemstelling en standpunten in een tekst Opdracht: Schets wat de tekst vertelt over de gele hesjes. Dat mag met tekst, tekeningen of een combinatie van de twee. Leg uit waar het de gele hesjes om gaat. Vertel ook wat bijkomende problemen zijn van de manifestaties en welk standpunt de regering inneemt.

Erfgoed teruggeven

In de koloniale tijd verdween veel kunst naar Europa. De landen van herkomst eisen de werken nu op. Hun culturele erfgoed hoort in hun eigen musea thuis, vinden ze. Lees meer over de verdwenen kunst in  Nigerianen willen kunst terug: ´Dit zijn onze voorouders, dit is onze cultuur . Woordenschat: zie opdracht Leerdoel: ▢ Ik kan de kernbegrippen van een tekst bepalen ▢ Ik kan met de kernbegrippen de tekst samenvatten Opdracht: Vat de tekst samen met maximaal 60 woorden en 6 symbolen.

Explosieve kraak

Plofkraken domineren het nieuws. Ze komen de laatste maanden buitengewoon veel voor. Gemeenten, banken en politie maken zich zorgen. Niet zozeer om het materiaal en het geld, maar om omwonenden en omstanders. Het is wachten op ongelukken. Lees meer over de plofkraken in het artikel Plofkraken: wat doe je ertegen? Woordenschat: ▢ lucratief ▢ bouwkundig ▢ de generator Leerdoel:  ▢ Ik kan een onderwerp samenvatten in tekst en beeld (bijvoorbeeld een infographic) Opdracht: Maak een kleine infographic met de aanbevelingen in de tekst

Luierend brein

Het is Brain awareness week. Wetenschappers en artsen besteden online en offline extra aandacht aan de toenemende kennis over ons brein. Hersenexpert professor Erik Scherder legt in dit artikel uit wat technologie met ons doet.  Wat is de invloed van technologie op de hersenen? Woordenschat: zie opdracht Leerdoel:  ▢ BB Ik kan in enkele stellingen de hoofdgedachte samenvatten ▢ KGT Ik kan in enkele stellingen redelijk gedetailleerd samenvatten ▢ HV Ik kan in enkele stellingen (zeer) gedetailleerd samenvatten Opdracht: 1. Noteer de kernbegrippen. Geef bij moeilijke woorden de betekenis. 2. Vat het artikel samen in vijf prikkelende stellingen. 3. Vijf leerlingen leiden een discussie over hun stelling met de klas.

Niemand valt meer op

Waar vroeger veel leerlingen opvielen met hun kledingstijl en duidelijk bij een onderscheiden groep hoorden, zie je dat tegenwoordig bijna niet meer, merkt Amber Dujardin op. Lees haar beschouwing over verdwijnende subculturen in Gabbers, gothics en alto's: subculturen verdwijnen van het schoolplein Woordenschat: zie opdracht Leerdoel: ▢ Ik kan een schema maken van deelonderwerpen en hun onderlinge relaties Opdracht: 1. Noteer de kernbegrippen van de tekst 2. Maak met deze kernbegrippen een schema van deze beschouwing. Voeg waar nodig (kern)begrippen toe 3. Leg met pijlen met verbindingswoorden de relatie uit tussen woorden. Bijvoorbeeld: internet → gevolg → 'schoolplein is groter geworden' (alinea 3)

´Ḿet Rembrandt...´

Rembrandt is hot. De Nachtwacht wordt dit jaar helemaal opgeknapt. Voor het oog van het publiek nog wel. En nu halen wetenschappers de stem van Rembrandt terug met een knappe reconstructie. Lees hoe ze dat deden in het artikel Rembrandt heeft zijn stem terug . Woordenschat: ▢ reconstrueren ▢ de tutorial ▢ hoogdravend ▢ basaal Leerdoel: ▢ Ik kan de kern van een tekst (zeer) beknopt weergeven Opdracht: Vat de techniek waarover de tekst gaat in 1-2 tweets samen.

Ebolabestrijding onder vuur

Lees het artikel Ebola-artsen moeten vechten tegen de dodelijke ziekte, bijgeloof en politiek Beantwoord daarna de vragen. Woordenschat: zie opdracht Leerdoel: ▢ Ik kan de kernbegrippen van een tekst bepalen ▢ Ik kan met de kernbegrippen een samenvatting maken Opdracht:  1. Vat de tekst samen door vijf kernbegrippen te kiezen. Geef bij moeilijke woorden ook de betekenis. 2. Maak een kleine infographic die bij de tekst past. Maak zelf een onderbouwde keuze welke informatie je opneemt in de infographic.

HIV gaat verdwijnen

Opmerkelijk. Voor de tweede keer blijkt iemand niet vatbaar voor hiv. Onderzoekers hopen dat deze twee uitzonderingen hen op het spoor kunnen brengen van een geneesmiddel. Lees het artikel Genezing van hiv is een stap dichterbij, maar we zijn er nog niet . Beantwoord daarna de vragen. Woordenschat:  ▢ de stamcel ▢ de gentherapie ▢ het immuunsysteem Leerdoel: ▢ Ik kan kort beschrijven wat het hiv-virus doet Opdracht: Maak met zes symbolen en maximaal 60 woorden een infographic die de tekst goed samenvat.

De wereld op zijn kop

Alom verbazing en respect. Ajax zette in de Champions League een wedstrijd lang Real Madrid op het verkeerde been en gaat onverwacht door ten koste van de Spaanse topclub. Lees een terugblik op de wedstrijd in Mirakel van Madrid: weergaloos Ajax ziet lef beloond Woordenschat: zie opdracht   Leerdoel: ▢ Ik kan verklaringen in een tekst benoemen Opdracht 1. Vat de tekst samen door vijf kernbegrippen te kiezen. Geef bij moeilijke woorden ook de betekenis. 2. Geef in enkele zinnen de verklaring(en) die de tekst geeft voor de winst van Ajax

Top Trump-Kim, een flop?

De top van Trump en Kim is achter de rug, maar zonder resultaat. Media koppen: blamage. Blijkbaar hadden Trump en Kim net zo goed kunnen Skypen of niet afspreken. Anderen menen dat ook deze ontmoeting wel nut had. Lees een terugblik op de top in de artikelen  Top Trump en Kim wél zinvol: 'Ze zaten in elk geval aan tafel'   en  Blamage voor Trump en Kim: tweede topontmoeting levert niets op Woordenschat: ▢ de blamage ▢ de strategie ▢ de sanctie Leerdoel:   ▢ Ik kan de belangrijkste standpunten uit een tekst benoemen Opdracht:  Kies een van de teksten Maak een woordweb met de belangrijkste standpunten

Klein wondertje

Het is een absolute zeldzaamheid. Twee kinderen afkomstig uit een en dezelfde eicel. Lees meer in het artikel  Wonderkoppeltje: jongetje en meisje vormen samen een ééneiige tweeling . Beantwoord daarna de vragen. Woordenschat:  ▢ het embryo ▢ de plancenta ▢ semi-identiek ▢ het chromosoom Leerdoel:  ▢ Ik kan een tekst samenvatten met enkele vragen Opdracht: Vat de tekst samen in vijf vragen.

Duckstad anno 2019

Wil de Donald een afspiegeling van de samenleving van vandaag zijn, dan moet de redactie nog eens goed kijken. Ze deed een dringende oproep. Lees meer in het artikel 10-jarig meisje wil homostellen in Donald Duck Woordenschat:  ▢ fervent ▢ hetero Leerdoel:  ▢ Ik kan enkele discussievragen bedenken bij een tekst Opdracht: Bedenk vragen voor een debat Bedenk er minimaal vijf Begin met een eenvoudige en laat de vragen steeds moeilijker worden Zorg wel dat het discussievragen zijn

Met de wolf verandert alles

Lees het artikel 'Komst meerdere wolven gaat ecosysteem Veluwe veranderen' Beantwoord daarna de vragen. Leerdoel: ▢ Ik kan onderwerp en hoofdgedachte van een fragment bepalen ▢  Ik kan vragen die aan bod komen benoemen ▢  Ik kan deze vragen beantwoorden met het fragment ▢  GT/HV  Ik kan antwoord geven op minder beantwoorde vragen met behulp van een extra bron Opdracht: 1. Wat is het onderwerp van de clip? 2. Wat is de hoofdgedachte van de clip? 3. Welke vragen worden in de clip beantwoord? 4. Welke vraag wordt het beste beantwoord? 5. Wat is het antwoord? 6. Welke vraag wordt het minst goed beantwoord? 7. Welke informatie ontbreekt in het antwoord? Schrijf het op in de vorm van een vraag.  GT/HV 8. Kies een van deze vragen en beantwoord hem met een extra online bron. Noteer het antwoord. Noteer auteur/maker, titel en vindplaats.  GT/HV