Dol op suiker

De roep om kindermarketing echt achterwege te laten wordt steeds sterker. Toch liggen in de supermarkten talloze producten die dankzij allerlei lokkertjes en de zoete smaak heel populair zijn, maar die je kinderen beter niet voor kunt zetten. De verleiding gebeurt heel geraffineerd.

Bron
NRC
 Waarom in de supermarkt tóch die ongezonde kinderproducten kopen? 10 valkuilen

Woordenschat
de richtlijn - de steekproef - gruwen - de marketing - de voedingswaarde - de finesses - associëren - geraffineerd - het concentraat - de sluipsuiker - de calorie - ondermijnen

Leerdoel
Ik kan manieren noemen waarop ouders en kinderen worden aangezet tot het kopen van ongezonde kinderproducten. 

Opdracht 1 - Experts
Je vormt met drie andere leerlingen een groep. Je leest allemaal de tekst door en verdeelt hem daarna in vier stukken. Iedereen leest vervolgens zijn/haar deel zeer nauwkeurig en zorgt dat hij/zij expert wordt. Daarna bespreken de experts een voor een hun tekstdeel. Samen maak je met de vier deelsamenvattingen een goede samenvatting van de tekst van enkele zinnen.

Opdracht 2 - Mindmap
Maak een mindmap over de inhoud van de tekst/video. Bekijk eerst online een aantal voorbeelden. Houd goed rekening met de kenmerken van een mindmap (tekst, beeld, kleuren, verbanden).

Opdracht 3 - Vlog
Vat de tekst samen in een vlog van enkele minuten. Of film een persoonlijke reactie naar aanleiding van de tekst. Bedenk goed je doel (informeren, activeren etc.).