Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit januari, 2020 tonen

Mummie krijgt zijn stem terug

Bijzonder onderzoek. Wetenschappers reconstrueerden de stem van een mummie. Lees hoe ze dat deden in het artikel  Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie . Woordenschat ▢ geavanceerde ▢ religieuze ▢ geconserveerde ▢ essentieel ▢ de 3D-print Leerdoel  ▢ Ik kan uitleggen hoe de wetenschappers de stem van de mummie reconstrueerden Opdracht 1. Lees de tekst en bekijk de video. 2. Maak daarna een kaartje waarop je vertelt hoe de reconstructie totstandkwam. Gebruik in die uitleg de woorden van de woordenschat. 3. Breng daarna het nieuws. Film het of maak een geluidsopname.Maak het nieuws een beetje spannend door de luisteraar/kijker te verrassen en de spanning in je stem te laten doorklinken.

Gezocht: toekomstige dronebestuurders

Hoe kun je als Defensie het beste jongeren bereiken? Defensie dacht: gaming. Niet alleen omdat gamers zo vast interesse krijgen, maar ook omdat ze misschien belangrijke vaardigheden hebben. Lees meer in het artikel Defensie duikt in e-sports met eigen Counter-Strike-team . Leerdoel ▢ Ik kan de interesse van Defensie in gaming toelichten Opdracht 1. Om welke reden(en) vormde Defensie een gameteam? 2. Welke vaardigheden zijn volgens de tekst belangrijk voor een militair? 3. Welke verwachtingen noemt de tekst? 4. In hoeverre laat de schrijver van de tekst een oordeel blijken over het gameteam van Defensie?

52 en profvoetballer

Het zou zo maar een blik op de toekomst kunnen zijn. De Japanse voetballer Miura is 52 en staat nog steeds op het veld. Met het toenemen van de gemiddelde leeftijd zouden er in de toekomst wel eens veel meer Miura´s in de sportwereld kunnen zijn. Lees meer over zijn loopbaan in het artikel  Oud, maar niet versleten: Japanse voetballer Miura (52) gaat nog jaar door . Leerdoel ▢ Ik kan een persoon in een kort profiel beschrijven ▢ Ik kan informatie uit meerdere bronnen in een tekst verwerken Opdracht 1. Lees het artikel. 2. Schrijf op welke onderwerpen het artikel bespreekt. 3. Zoek een beroemdheid op die ook op gevorderde of hoge leeftijd nog grote (sportieve of andere) prestaties heeft geleverd. 4. Lees minimaal twee beknopte bronnen over deze persoon. 5. Noteer, zoals bij vraag 2, de belangrijkste onderwerpen in de bronnen. 6. Stel hem of haar op dezelfde manier voor in een nieuwsbericht zoals het artikel over Miura. Bespreek in het nieuwsbericht de onderwerpen die je bi

China wapent zich tegen het coronavirus

Juist nu het Chinese nieuwjaar gevierd gaat worden, gaat China op slot. Ook binnen het land reizen kan vrijwel niet, want China wil een grote uitbraak van het coronavirus boven alles voorkomen. Lees hoe China zich klaarmaakt in het artikel China wil binnen tien dagen nieuw ziekenhuis vanwege besmettelijke coronavirus . Woordenschat  ▢ potentieel ▢ het epicentrum ▢ de quarantaine ▢ annuleren ▢ hermetisch Leerdoel ▢ Ik kan de belangrijkste voorzorgsmaatregelen in China noemen en de gevolgen ervan toelichten Opdracht Bespreek aan de hand van de volgende begrippen wat China onderneemt tegen het virus en wat de gevolgen van de maatregelen zijn. ziekenhuis reisbureaus arrest sociale onrust openbaar vervoer bedrijven

Als de mensen er niet meer zijn, vertelt Auschwitz over de verschrikkingen

Het voormalige kamp Auschwitz is blijven bestaan voor nieuwe generaties om de holocaust nooit te vergeten. De gedenkplaats ijvert om ook voorwerpen zoals koffers en kleding van de slachtoiffers van het kamp te bewaren. Alles helpt om de verschrikkingen van Auschwitz duidelijk te maken. Lees meer in het artikel  Conserveringsproject Auschwitz: 'De plek moet nu het verhaal vertellen' . Woordenschat  ▢ minutieus ▢ de conservatie ▢ het item ▢ de zuurgraad Leerdoel  ▢ Ik kan het doel van het conserveringsproject toelichten Opdracht Kies een voorwerp uit de tekst of de video. Vertel aan de hand van het voorwerp wat je in de tekst en de video te weten komt over het dagelijks leven in Auschwitz en het doel van het conserveringsproject.

104.000 stenen herinneren aan de Holocaust

27 januari is de nationale herdenking van de Holocaust. Het is de dag waarop in 1945 het kamp Auschwitz werd bevrijd. Kunstenaar Daan Roosegaarde kreeg de opdracht een nationaal monument te ontwerpen. Het werd Levenslicht . Lees meer over zijn bedoelingen met het monument in  Herdenken nieuwe stijl: Holocaustmonument is interactief, beweeglijk en tijdelijk . Lees ook verder via de link onderaan het artikel. Woordenschat ▢ fluorescerende ▢ ultraviolet ▢ de prisma ▢ het ritueel ▢ het defilé ▢ de Sinti ▢ de Roma Leerdoel ▢ Ik kan de samenstelling en de betekenis van het monument Levenslicht bespreken Opdracht 1. Beschrijf kort hoe het monument er uit ziet en uit welke onderdelen bestaat. 2. Beschrijf kort waardoor kunstenaar Roosegaarde werd geïnspireerd. 3. Beschrijf kort welke nieuwe dimensie het monument aan herdenken wil geven.

Astronomen popelen om planeet TOI 700 d te onderzoeken

Grote opwinding over een nieuwe planeet onder astronomen. Hij lijkt sterk op de aarde - ook al zijn er ook genoeg verschillen - en zou op deze planeet leven worden aangetroffen? Het vergt nog veel onderzoek, maar de kans op een ongekende vondst behoort tot de mogelijkheden. Lees meer over de gelijkenis tussen de aarde en de nieuwe planeet in het artikel Wetenschappers door het dolle heen: mogelijk leven op nieuwe planeet . Woordenschat  ▢ de leefbare zone ▢ de atmosfeer ▢ de celachtige ▢ het sterrenbeeld ▢ het lichtjaar Leerdoel ▢ Ik kan de voorwaarden bespreken die leven mogelijk maken op een planeet Opdracht Lees het artikel en zet de overeenkomsten en verschillen tussen de aarde en TOI 700 d op een rij. Zoek waar nodig in een andere bron extra informatie over eigenschappen van de aarde, om tot een complete vergelijking te komen.

Binnenkort jonge panda´s?

Ouwehands Dierenpark wacht in spanning. De kans bestaat dat de panda´s in het park, net als een paar in een Belgische dierentuin, binnenkort jongen gaan leveren. Een uitzonderlijke gebeurtenis bij een al even uitzonderlijke diersoort. Lees meer in het artikel  Euforie in Ouwehands Dierenpark om pandaparing: 'Ik moet er nog van bijkomen'  en in het artikel Waarom de pana een evolutioniare loser is , waarnaar wordt verwezen. Leerdoel  ▢ Ik kan met meerdere bronnen een onderwerp in eigen woorden kort beschrijven Opdracht 1. Lees de twee artikelen.  2. Kies de 4 (belangrijkste) deelonderwerpen. 3. Vat alle informatie hierover samen in vier woordwebs. 4. Maak met de informatie in de woordwebs een klein informatiebord of een infographic.  Bekijk online voorbeelden om te zien hoe je de informatie kunt verdelen en opmaken.

Fins plan: Eén dag extra vrij en later beginnen of vroeger naar huis

Met een teveel aan werk doet de overheid in Nederland een oproep om méér te gaan werken. Wie deeltijd werkt, kan misschien wel iets meer uren of dagen werk verrichten. In Finland doet de overheid juist het voorstel om minder te gaan werken. Waarom minder? Lees meer in het artikel  Finse premier wil werkweek van vier dagen en zes uur per dag Woordenschat  ▢ de arbeidsmarkt ▢ het arbeidsleven ▢ de werkdruk ▢ de arbeidsmarkthervorming Leerdoel  ▢ Ik kan voordelen en nadelen van een kortere werkweek benoemen Opdracht A Infographic Vat de verwachtingen en bezwaren bij minder werken samen in een infographic.

Schrik in China

China heeft te kampen met een onbekend, gevaarlijk virus. De uitbraak is nog beperkt, maar China vreest het ergste door het reizen van vele Chinezen op de aankomende Chinese feestdagen. Lees meer over het virus en preventie in het artikel Chinese coronavirus niet in Europa, maar Erasmus MC is er toch druk mee Woordenschat ▢ detecteren ▢ diagnosticeren ▢ het virus ▢ de quarantaine ▢ bagatelliseren Leerdoel ▢ Ik kan vertellen welke maatregelen China neemt vanwege het nieuwe virus en waarom Opdracht 1. Wat zijn symptomen van het virus? 2. Wat is verder bekend over het virus? 3. Waarom geeft China bij deze uitbraak meer openheid van zaken? 4. Welke voorzorgsmaatregelen worden aangeraden? 5. Waarom zijn internationale ziekenhuizen betrokken bij de aanpak van het virus?

Iets bestellen voor de pauze

Middelbare scholieren laten wel eens eten bezorgen op school. Ook gebeurt het wel eens dat ze een pakketje (dat ze liever niet thuis ontvangen) naar school laten sturen. Op een school nam het zo toe, dat de school aangaf het voortaan te verbieden. Lees meer over het besluit van de school in het artikel  Op school een kapsalon laten bezorgen, dat mag niet meer overal . Woordenschat ▢ paal en perk ▢ ondermijnen Leerdoel  ▢ Ik kan voor- en nadelen van een situatie beschrijven en beoordelen Opdracht Lees het artikel en bespreek in een groepje met elkaar de voor- en nadelen van het toestaan van bezorging op school. Schrijf samen een voorstel hoe de school hier met de leerlingen het beste mee kan omgaan. Onderbouw het voorstel met een goede afweging van de voor- en nadelen.

Natuur voor lange tijd verwoest in Australië

Langzamerhand maakt Australië de schade op. Deskundigen komen in hun berekeningen tot een extreem sterftecijfer onder dieren en verwachten dat de natuur zich niet zomaar zal herstellen. Lees meer over hun bevindingen in het artikel  Australische ecoloog: miljard dieren dood door bosbranden . Woordenschat  ▢ de ecoloog ▢ de schakering ▢ inheemse ▢ meerjarige ▢ het icoon Leerdoel ▢ Ik kan de schade aan de natuur in Australië toelichten en vertellen hoe de natuur zich naar verwachting zal (moeten) herstellen Opdracht Je bent verslaggever voor radio/tv. Doe verslag van dit nieuws. Schrijf (met een klasgenoot) een korte tekst die de kern van het artikel samenvat. Oefen het verslagdoen daarna tegenover elkaar. Gebruik de tekst zo min mogelijk en vertel vooral wat je hebt opgeschreven. Een paar leerlingen laten daarna hun verslag aan de klas horen.

Coming-out maakt Nikkie meteen een rolmodel van wereldbelang

Nikkie (wereldwijd bekend van haar Tutorials) maakte deze week bekend transgender te zijn. Haar video kon rekenen op veel steun, maar ook afkeuring. Het zegt genoeg over de acceptatie van seksuele diversiteit. Lees meer over de respons na Nikkies video in het artikel  ´Onze´ Nikkie is wereldnieuws na coming-out Woordenschat  ▢ domineren ▢ het rolmodel ▢ de maatschappelijke positie ▢ lhbti ▢ gedogen Leerdoel ▢ Ik kan het belang van rolmodellen als Nikkie bespreken Opdracht Doe kort verslag van wat er bekend is uit onderzoek over de acceptatie van transgenders. Doe dat bijvoorbeeld in de vorm van een video, een infographic of een column.

Moet je daar nu wel of niet met je club naar toe?

Als voetbalclub trainen of spelen in een land dat omstreden is, moet je dat doen? PSV en Ajax hebben besloten geen politiek te bedrijven en toch af te reizen naar Qatar voor een trainingskamp in de winterstop. Lees meer in het artikel  'Trainen in Qatar helpt om mensenrechtenschendingen weg te poetsen' . Woordenschat ▢ de mensenrechtenschendingen ▢ de infrastructuur ▢ de dienstensector ▢ de persvrijheid Leerdoel  ▢ Ik kan de argumenten van voor- en tegenstanders van trainen in Qatar bespreken Opdracht A Persconferentie Stel, je zou (wél) je vragen kunnen stellen tijdens een persconferentie. Welke vragen zou je stellen? Vat de inhoud van de tekst zo goed mogelijk samen in 5 á 8 vragen. Na het maken van deze opdracht kan iedereen een van zijn of haar vragen stellen. Vraag iemand in de klas om je vraag te beantwoorden met gebruikmaking van zijn of haar eigen vragen en de tekst.

Aart Staartjes overleden: grensverleggende pionier op tv

Bron: Wikipedia Op 12 januari overleed Aart Staartjes. Voor bijzonder veel mensen een geliefd acteur, onder meer door zijn werk voor Sesamstraat, Klokhuis en langer geleden de Sinterklaasintochten, maar ook door zijn grensverleggende werk als maker van de eerste kinderprogramma's op tv. Woordenschat ▢ markant ▢ anarchistisch ▢ grensverleggend ▢ het icoon ▢ de pionier Leerdoel ▢ Ik kan de betekenis van Aart Staartjes voor de ontwikkeling van kinderprogramma's benoemen Opdracht Zoek twee bronnen (tekst en/of video) die zijn gepubliceerd naar aanleiding van het overlijden van Aart Staartjes. Beantwoord daarmee de volgende vragen. 1. Wat kenmerkte de programma's die Aart Staartjes voor kinderen bedacht? 2. Waarom vond Aart Staartjes deze kenmerken belangrijk? 3. Waarom waren de programma's omstreden? 4. Omschrijf de betekenis van Aart Staartjes met gebruikmaking van alle bovenstaande woordenschat.

Langzaam maar zeker wordt elektrisch rijden beter betaalbaar

Elektrisch rijden is gewild, maar het is nog een relatief dure keuze. Toch verwachten deskundigen door meerdere ontwikkelingen een steeds sterkere toename. Wat mogen we volgens hen in 2020 verwachten? Lees over de opkomst van de elektrische auto in het artikel  Fabrikant mikt op middenklasse met (iets) goedkopere elektrische auto . Woordenschat  ▢ de middenklasse ▢ de actieradius ▢ de restwaarde ▢ het animo ▢ de lichting ▢  het wagenpark Leerdoel  ▢ Ik kan belangrijke voor- en nadelen van elektrisch rijden bespreken Opdracht A Vragen 1. Wat wordt bedoeld met de actieradius? 2. Wat zijn belangrijke voordelen van elektrisch rijden? 3. Wat zijn belangrijkle nadelen van elektrisch rijden? 4. Waarom neemt de interesse in tweedehands benzine- en dieselauto´s af? 5. Welke financiële voordelen voor elektrisch rijden noemt de tekst? 6. Waardoor zal elektrisch rijden in de toekomst heel sterk gaan toenemen, volgens de tekst? B Journaaltekst Verwerk dit artikel tot

Wat verstaan we onder integreren?

Het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau) is een organisatie die regelmatig onderzoek doet hoe ontwikkelingen verlopen in de Nederlandse samenleving en hoe inwoners van Nederland hierover denken. Recent vroeg het SCP naar het onderwerp integratie. Lees meer over de verschillende denkbeelden die het onderzoek liet zien in het artikel  Integreren komt van twee kanten, vinden Nederlanders met een migratieachtergrond . Woordenschat  ▢ autochtone ▢ migratie-achtergrond ▢ migreren ▢ integreren ▢ de expat Leerdoel ▢ Ik kan het begrip integreren met verschillende kenmerken toelichten Opdracht A Vragen 1. Wat wordt bedoeld met een thermometer (alinea 3)? 2. Welke verschillen van opvatting bestaan er over wat integratie is (alinea 4)? 3. Leg de uitdrukking ‘de veren van bescheidenheid van de eerste generatie afgeschud’ uit (alinea 6). 4. Welke belemmeringen worden genoemd in alinea 7 en 8? Benoem ze in enkele woorden. 5. Welke observaties en inzichten heeft dit onderzoek

Een gezonde start van 2020

Veel mensen willen het jaar extra goed beginnen. Ze kiezen voor een dry january, een maand lang geen alcohol. Artsen en andere deskundigen waarschuwen dat je de effecten van een maand ´droogstaan´ niet moet overschatten. Lees meer in het artikel  Zo gezond is een maand lang geen alcohol drinken écht . Woordenschat ▢  de alvleesklier ▢ de leverwaarden ▢ overmatig ▢ de Gezondheidsraad ▢ de calorieën Leerdoel ▢ Ik kan effecten van (geen) alcohol op gezondheid bespreken Opdracht 1. Zet de adviezen in het artikel op een rij. 2. Zet ook de misvattingen in het artikel op een rij.

Schieten we een vuurwerkverbod af of omarmen we het?

Kort vóór en na oud en nieuw is het debat erover op zijn hevigst. Wat moeten we met het vuurwerk en alle schade die het met zich meebrengt? Belangrijke opties in het debat zijn strengere regels en goed handhaven tegenover een totaalverbod. Lees de commentaren  Dat vuurwerk kan zo niet langer  en  Opinieblog - Het vuurwerkverbod is wel/geen goed idee . Woordenschat ▢ de materiële schade ▢ de verkeerswet ▢ reguleren ▢ de handhaving ▢ de restrictie Leerdoel  ▢ Ik kan verschillende oplossingen voor de vuurwerkoverlast toelichten Opdracht 1. Lees de teksten en noteer de belangrijkste opties en de bijbehorende argumenten. 2. Bespreek in een groep van 4 á 5 leerlingen de voor- en nadelen van de verschillende opties. 3. Bespreek welke optie voor jullie het meest realistisch is. 4. Bedenk hoe die optie het beste, naar ieders tevredenheid, zou kunnen worden uitgevoerd. 5. Elke groep laat tot slot één lid de gekozen optie bepleiten.

Australië vecht tegen vlammenzee

Ongekend grote bosbranden teisteren Australië. Ook al is het stoppen van de allesverzengende branden nu prioriteit, veel mensen buigen zich ook al over vraag naar de oorzaken en oplossingen voorkoming in de toekomst. Ze wijzen vooral op het veranderende klimaat dat zorgt voor gevaarlijke droogte in de bosgebieden. Lees meer over de grote schaal van de bosbranden in het artikel  Inwoner Mallacoota na dieprood inferno: 'Hopelijk is dit een wake-upcall' . Woordenschat ▢ verzengend ▢ hachelijk ▢ bestieren ▢ lucratieve ▢ het inferno Leerdoel  ▢ Ik kan belangrijke gevolgen en oorzaken van de bosbranden in Australië beschrijven Opdracht A Samenvatting in vragen 1. Vat de tekst samen in vijf vragen, waarop de tekst voldoende antwoord geeft. 2. Noteer achter elke vraag in 1-2 zinnen het antwoord. 3. Vergelijk en bespreek de vragen met een klasgenoot. 4. Bespreek samen welke vragen in de tekst onvoldoende of niet worden beantwoord. B Storyboard reportage Stel, je k

Gelukkig nieuwjaar!

2020 is aangebroken. We wensen iedereen al het goede voor het nieuwe jaar! In het nieuwe jaar publiceren we elke week weer lessen bij het nieuws. De eerste les verschijnt maandag 6 januari.