Oorlog in Oekraïne


Een veelgehoorde uitdrukking is dat veel wat er nu gebeurt olie op het vuur is. Veel politici en veel media spreken in termen van escaleren en de-escaleren. 

Opdracht 1 - Social media
Zoek op social media een verslaggever van een krant of tv-zender op die verslag doet van de oorlog in Oekraïne. Lees haar of zijn posts en kijk vooral naar wat er wordt gezegd over het (de)escaleren van de  strijd. Vat wat je hebt gelezen kort samen. Maak eventueel gebruik van de 5w1h-vvragen. Bespreek voordat je met de klas het gesprek voert met een klasgenoot wat je in de posts hebt gelezen. 

Opdracht 2 - Feit en fake
De gesneuvelde Oekraïense grenswachten op Slangeneiland was een voorbeeld van op zijn minst verwarring, waar sommigen zeggen nepnieuws en slimme propaganda. Lang werd gedacht dat deze grenswachten waren gedood door de Russen, maar ze bleken krijgsgevangen gemaakt te zijn door de Russen. In de oorlog in Oekraïne wordt regelmatig gesproken over de inzet van nepnieuws. Zoek één voorbeeld op waarbij feiten door verschillende partijen worden betwist. Vat het nieuws kort samen.