Doorgaan naar hoofdcontent

Komende MNMweek

Maandag 26 augustus: Oorlog die al jaren dreigt

Het conflict tussen Israël en Iran is ingewikkeld en ontstaat uit diepgewortelde politieke en ideologische tegenstellingen. Beide landen beschuldigen elkaar van vijandigheid en steunen indirect elkaars tegenstanders, zonder zelf direct te vechten. Dit veroorzaakt voortdurende spanningen en wederzijds wantrouwen, met het risico op verdere escalatie.

NOS Waarom Israël en Iran elkaar haten (video)

Leerdoel
Je kunt oorzaken van de vijandigheid tussen Israël en Iran benoemen.


Dinsdag 27 augustus: Trump versus Biden wordt Trump versus Harris

Kamala Harris is recent als presidentskandidaat gepresenteerd, wat een ongebruikelijk laat moment in de Amerikaanse verkiezingscyclus markeert. Deze late aankondiging biedt zowel kansen als uitdagingen voor haar campagne tegen Donald Trump. De komende weken zullen bepalen of Harris haar beperkte campagnetijd optimaal kan benutten om de Democraten naar de overwinning te leiden.


Leerdoel
Je kunt de uitdagingen en voordelen van een korte verkiezingscampagne uitleggen.


Woensdag 28 augustus: Oekraïense invallen in Rusland

Tot ieders verbazing heeft Oekraïne deze zomer Russische gebieden aangevallen. De Russische reactie bleef aanvankelijk uit, wat de verwarring binnen Rusland alleen maar vergrootte. Nu probeert Rusland met extra troepen de situatie te keren, terwijl Oekraïne overweegt wat de volgende stap zal zijn.

Nieuwsuur Waarom Oekraïne nu kiest voor een invasie in Rusland (video)

Leerdoel
Je kunt de aanvallen kort toelichten en de mogelijke beweegredenen van Oekraïne benoemen.


Donderdag 29 augustus: een asielcrisiswet

Nederland bevindt zich in een asielcrisis, verklaart minister Marjolein Faber. De instroom van asielzoekers en nareizigers zorgt voor overvolle opvanglocaties, waardoor de regering overweegt strengere maatregelen in te voeren. Dit brengt mogelijk een confrontatie met Europese regels mee.

De Telegraaf Minister Faber roept asielcrisis uit: ’Alles zit bomvol’ (artikel)

Doel
Je kunt uitleggen wat het plan van minister Faber is om de asielcrisis aan te pakken en welke mogelijke juridische en politieke bezwaren daarbij spelen.


Vrijdag 30 augustus: De risico’s voor heel jonge profsporters


Wat gebeurt er met jonge sporttalenten die al op vroege leeftijd in de wereld van volwassenen terechtkomen? Hoogleraar Nicolette Schipper-van Veldhoven stelt kritische vragen over de druk en de risico's waarmee deze wonderkinderen te maken krijgen. Terwijl zij schitteren op het veld en op het podium, rijst de vraag: is het wel gezond om kinderen al zo jong bloot te stellen aan de harde realiteit van topsport?

De Volkskrant ‘Als pubers medailles moeten halen, komt hun ontwikkeling onder druk te staan’ (artikel, vrij toegankelijk maar mailadres noodzakelijk)

Leerdoel
Je kunt de risico's en ethische vragen benoemen die er zijn bij topsport door jonge deelnemers.


Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Mei socialvrij?

afbeelding: www.meisocialvrij.nl De opkomst van sociale media heeft een enorme invloed gehad op de manier waarop mensen communiceren en hun tijd besteden. Maar overmatig gebruik van sociale media en smartphones kan leiden tot verslaving en negatieve effecten op de mentale gezondheid. Initiatieven zoals "Mei Social Vrij" proberen bewustwording te creëren en mensen aan te moedigen om hun sociale mediagebruik te verminderen voor een gezonder leven. Metro Nieuws |  Jan en Rutger bedachten Mei Social Vrij: '14 uur per dag op social media'   Leerdoel  Je kunt de bedoeling en de werkwijze van Mei Social Vrij toelichten. Woordenschat cold turkey, bewustwordingscampagne, strategieën, langetermijneffecten, excessief, laagdrempelig, initiatiefnemers, psychologische, dynamiek Vragen  1. Op welke manieren kan overmatig smartphonegebruik en sociale mediagebruik psychologische en sociale problemen veroorzaken, zoals besproken in het artikel? 2. Wat maakt Mei Social Vrij anders dan a

Naar het noorderlicht

Vorige week was het noorderlicht zelfs in Nederland te zien. Lees hoe dat kon gebeuren en lees hoe een vader en een zoon naar het noorderlicht reisden.  Bron  Trouw  Noorderlicht in heel Nederland te zien  (2023) en  Met de camper het noorderlicht achterna  (2021) Woordenschat   noorderlicht - magneetveld - atmosfeer - absorberen Leerdoel  Ik kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verklaren.  Opdracht 1 - 5w1h Kies een van de teksten en beantwoord de 5w1h-vragen.  Opdracht 2 - Teken de tekst Lees de tekst en geef de kern in een tekening weer. Laat goed de verbanden tussen deelonderwerpen zien.  Opdracht 3 - Noorderdicht Kies een van de teksten en geef de kern weer in een kort gedicht.