Doorgaan naar hoofdcontent

Het aarzelende begin van corona-streams


Nu alle festivals voor deze zomer zijn afgelast, zoeken organisatoren naar alternatieven. Om nu niets te doen? In maart deed een journalist al verslag van hoe artiesten live online optredens begonnen te geven. Lees meer over die beginweken in het artikel Toch nog een festivalgevoel dankzij corona-livestreams van muzikanten en dj’s


Woordenschat 
▢ de gage
▢ de sessie
▢ de set
▢ annuleren
▢ de saamhorigheid
▢ demonstratief


Leerdoel 
▢ Ik kan alternatieven benoemen voor de door corona afgelaste festivals.

Opdracht

A Vragen
1. Waarom besluiten artiesten te gaan streamen? Geef drie voorbeelden uit de tekst. 
2. Hoe bereiken de streams toch de saamhorigheid van live optredens?
3. Wat zijn belemmeringen voor de kijkers van de streams?
4. Wat zijn belemmeringen voor streamende artiesten?
5. Hoe geven artiesten hun optredens op eigen wijze vorm? Geef drie voorbeelden.
6. Wat is jouw verwachting: hoe groot is de kans dat zulke optredens in de toekomst naast fysieke, live optredens blijven bestaan? Motiveer je antwoord.
7. Hoe oordeelt de schrijver van het artikel over de live streams?
8. Aan welke verwijzingen in de tekst merk je dat de tekst stamt uit het begin van de corona-uitbraak?
9. De tekst is een reportage. Noem drie kenmerken waaraan je dat kunt zien.
10. Hoe zorgt de schrijver van het artikel dat je een zo duidelijk mogelijk beeld krijgt van de optredens? Geef drie voorbeelden.

B Post
Een bekende van je besluit, nu live optreden onmogelijk is, om ook te gaan streamen. Hij of zij vraagt jou om een opvallende post te schrijven om zoveel mogelijk mensen te overtuigen de stream te bekijken. Gebruik in je wervende tekst minstens drie argumenten uit het artikel.

C Festivaljournaal
Onderzoek met bronnen op internet wat de verwachtingen zijn over festivals en concerten in de (nabije) toekomst. Maak een kort journaalitem (enkele minuten) waarin je voor de camera verslag doet over dat onderwerp. Ga in op vragen als: Wat zijn nu de regels voor festivals en concerten?, Wat zijn de (financiële) gevolgen voor organisatoren?, Welke alternatieven zijn er voor afgelaste evenementen?, Op welke termijn gaan er weer festivals en concerten komen? Vermeld in je video de bronnen die je hebt gebruikt.

Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Racisme zijn we nog niet kwijt

In onze samenleving is een discussie gaande over hoezeer racisme nog aanwezig is. Ogenschijnlijk, betoogt onderstaand artikel, is het verminderd, maar wie verder kijkt ziet méér. Bron  De Volkskrant  De koloniale machtsverhoudingen werden formeel opgeheven, het racisme bleef  Woordenschat  institutioneel - verbeten - hiërarchie - stereotypen - dubieuze - pacifistische - disproportioneel - geëlimineerd Leerdoel  Ik kan de conclusies in de tekst kort toelichten. Opdracht 1 - Stevige conclusies  Noem de conclusies in het artikel over het bestaan van racisme in onze samenleving van vandaag. Noem bij elke conclusie en enkele zinnen waarop de conclusie is gebaseerd.  Opdracht 2 - One Minute Thinking Lees de tekst. Neem daarna precies één minuut om op te schrijven wat je denkt naar aanleiding van de tekst. Je pen mag niet stilstaan in die minuut. Denk vrijuit, denk teveel aan goede volzinnen. Bespreek daarna met een klasgenoot jullie eerste gedachten. Wat valt jullie op? Wat vragen jullie je

Naar het noorderlicht

Vorige week was het noorderlicht zelfs in Nederland te zien. Lees hoe dat kon gebeuren en lees hoe een vader en een zoon naar het noorderlicht reisden.  Bron  Trouw  Noorderlicht in heel Nederland te zien  (2023) en  Met de camper het noorderlicht achterna  (2021) Woordenschat   noorderlicht - magneetveld - atmosfeer - absorberen Leerdoel  Ik kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verklaren.  Opdracht 1 - 5w1h Kies een van de teksten en beantwoord de 5w1h-vragen.  Opdracht 2 - Teken de tekst Lees de tekst en geef de kern in een tekening weer. Laat goed de verbanden tussen deelonderwerpen zien.  Opdracht 3 - Noorderdicht Kies een van de teksten en geef de kern weer in een kort gedicht.