Met aardigheid de wereld winnen


Eerder verscheen een boek met de titel De meeste mensen deugen. Nu is er een boek met de titel Macht aan de aardige mens. Het boek is een knipoog naar bijvoorbeeld Joe Biden en Diederik Gommers, die worden geroemd om hun hoffelijkheid. Niet haantje de voorste is wat werkt, maar vriendelijkheid, geduld, oog voor anderen. tenminste als we beide boeken mogen geloven...

Bron
RTL Nieuws
Zo kan ook jij de wereld overtuigen (van je briljante idee)

Woordenschat
welteverstaan - weldenkend - onderkennen - behartigen - eigen middelen - het aanzien - je nek uitsteken - tot een kamp behoren - chic - een slechte verliezer blijken - de lancering - uit de bus komen - de kop indrukken - nastreven - hoffelijk - de levenslust - de veerkracht - het charisma - de autoriteit - kundig

Leerdoel
Ik kan de lessen over overtuigen uit het artikel kort toelichten.

Opdracht 1 - Taboewoorden
Vat de tekst samen, maar gebruik niet de taboewoorden die de docent je heeft gegeven of die met de klas zijn bedacht. Je kunt deze opdracht ook als tweetal uitvoeren en elkaar een aantal taboewoorden geven. 

Opdracht 2 - Infographic (voor naast de spiegel)
Maak een aantrekkelijke, overtuigende infographic die de inhoud van de tekst laat zien. Bekijk eerst online een aantal voorbeelden. Let goed op het samenspel van tekst (info) en beeld (graphic).

Opdracht 3 - 
Stiftgedicht
Maak een gedicht door (een deel van) de tekst weg te lakken en een aantal woorden te laten staan. Die woorden vormen samen een gedicht dat op de een of andere manier de kern van de tekst samenvat. Bekijk online een aantal voorbeelden van stiftgedichten.