Oeigoeren: China wil geen buitenlandse bemoeienis met Chinese zaken


Over de hele wereld nemen de zorgen toe over de Oeigoeren in China. uit onderzoeken blijkt dat de bevolkingsgroep wordt onderdrukt. China en de wereld staan hierbij tegenover elkaar en passen economische strafmaatregelen toe. 

Bron
NOS op 3 Hoe de wereld worstelt met China's kampen voor Oeigoeren

Woordenschat
de heropvoeding - de sanctie - de surveillancestaat - de Zijderoute - genocide - de volksvertegenwoordiger - interne aangelegenheden - de machtspositie - bilateraal - het akkefietje - escaleren - geopolitiek - de coalitie

Leerdoel
Ik kan beschrijven wat de video vertelt over de Oeigoeren in China en de reacties van de wereld.

Opdracht 1 - One minute paper
Schrijf na het bekijken van de video een one minute paper. In één minuut schrijf je zoveel mogelijk op van wat je hebt onthouden. Vergelijk daarna met een klasgenoot jullie one minute papers en vul samen aan.

Opdracht 2 - Economisch machtsspel
Bespreek welke economische strafmaatregelen China en de rest van de wereld hebben en welke ze inzetten. Gebruik minimaal 8 van de 13 woorden uit de woordenschat. Zorg dat je bij de klassikale bespreking van de opdrachten de gebruikte woorden goed kunt uitleggen.

Opdracht 3 - 5w1h-vragen
Vat de tekst samen door alle vragen naar wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe die in de tekst worden beantwoord te noteren.