Snacks en suiker in de ban


Minder suiker. Minder snacks. Misschien zelfs wel extra belasting op ongezond eten. Het is al vaak gezegd. Onlangs stond in een nieuw rapport (van de Raad voor Volksgezondheid & samenleving) dat gemeenten werk moeten maken het aantal fastfoodwinkels en snackbars. Verminderen, want het zijn er al best veel. En zijn er nog veel meer manieren om te zorgen dat we minder naar snacks grijpen.

Bron
RTL Nieuws
Snackbar sluiten tegen overgewicht? 'Vette rotzooi kunnen ze ook thuis bakken'

Woordenschat
op de schopstoel zitten - weren - elke pondje gaat door het mondje - zondigen - obesitas - het assortiment - de btw

Leerdoel
Ik kan verschillende aanpakken noemen die vet eten ontnoedigen.

Opdracht 1 - Argumenten
Maak een overzicht van de argumenten voor- en tegen beperkingen op ons snackgedrag die in de tekst te vinden zijn. Laat ze in een overzichtelijke mindmap zien. 

Opdracht 2 - Jongeren aan het woord
Breid het artikel met 3 alinea's uit en laat daarin jongeren aan het woord komen. Wat vinden zij? bedenk 2-3 personen en laat hen het woord doen over wat het beste 'medicijn' voor onze voorliefde voor snacks is. 

Opdracht 3 - Sticker
In het artikel wordt de vraag gesteld of de snacks de enige boosdoener zijn en of minder snackbars wel zoveel effect heeft. Bewustwording (wat de snackbarhouders zien toenemen) helpt veel meer. Ontwerp een sticker die het publiek (nog meer) bewust maakt van snoepen en snacken met mate en op ramen van snackbars en op automaten kan worden geplakt. Gebruik argumenten uit het artikel om passende tekst en beelden te kiezen voor de sticker.