Doorgaan naar hoofdcontent

Facebook onder vuur


Facebook werd recent beschuldigd de Capitoolbestorming te hebben aangemoedigd. Die beschuldiging kwam van een klokkenluider. Facebook verweerde zich bij monde van de CEO, Mark Zuckerberg. Niets van waar, vond hij. De vraag is of een medium als Facebook zo'n invloed kan hebben.

Bron
RTL Nieuws 
Het zijn niet poezenplaatjes waar Facebook geld aan verdient

Woordenschat
onder vuur liggen - voorschotelen - complottheorieën - desinformatie - interactie - platform - complotdenkers - bereik - extreme - polarisatie - verdienmodel - algoritme

Leerdoel
Ik kan uitleggen hoe wereldwijde platforms invloed kunnen uitoefenen.

Opdracht 1 - One minute paper
Lees de tekst. Schrijf daarna in één minuut op wat je weet over het onderwerp. Wissel je tekst daarna uit met een klasgenoot en geef onderaan de tekst feedback. Kijk hierbij naar welke belangrijke zaken je mist in de tekst.

Opdracht 2 - Flashcards
Maak tien flashcards. Op elk kaartje schrijf je een begrip op dat een belangrijke rol speelt in de tekst. Zorg dat jij weet wat er over het begrip wordt verteld in de tekst. Je mag bij deze flashcards maximaal vijf woorden uit de woordenschat gebruiken. Vorm daarna een groep van ongeveer vier leerlingen en maak een stapel van jullie flash cards. Om beurten pakken jullie een kaartje en vertel je wat je uit de tekst weet over het begrip op het kaartje. Als je een eigen kaartje pakt, geef je dit aan een ander in de groep. Nadat degene die de beurt heeft, heeft verteld wat hij of zij weet, mogen de anderen aanvullen. Laat de anderen hierbij voorgaan, als jij de maker van het kaartje bent.

Opdracht 3 - Stille discussie
Vorm een groep van vier leerlingen. Voer als groep een stille discussie over de vraag naar de invloed van social media op jullie keuzes. Bespreek in de discussie op welke gebieden jullie keuzes sterk worden bepaald door social media en hoe jullie hiermee omgaan. Schrijf op hoe je hierover denkt en reageer op het papier op elkaar. Na enige tijd stopt de leraar de stille discussies en bespreken jullie hardop met elkaar wat jullie in de papieren discussie opvalt.




Populaire posts van deze blog

Generatie Alpha

Iedere generatie krijgt zijn naam en er worden bepaalde kenmerken aan toegeschreven. Wie na 2010 is geboren, behoort tot de Generatie Alpha. En wat díe generatie kenmerkt is dit. Bron  Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen I Metro Leerdoel  Je kunt aan het einde van deze les uitleggen wat de kenmerken van Generatie Alpha zijn.  Woordenschat boomers, millennials, Gen Z, Gen Alpha, digitale natives, trendwatcher, gepamperd, impact, klimaatverhaal, inclusiviteit Vragen 1. Wie behoren volgens de tekst tot Generatie Alpha? 2. Hoe wordt Generatie Alpha ook wel genoemd en waarom? 3. Wat zijn de kenmerken van de opvoeding van Generatie Alpha volgens de trendwatcher? 4. Hoe heeft de coronapandemie invloed gehad op Generatie Alpha volgens Hans Timmerman? 5. Welke andere wereldgebeurtenissen hebben impact gehad op deze generatie? 6. Wat vindt Generatie Alpha belangrijk in termen van acceptatie? 7. Wat denkt Hans Timmerman dat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor Generatie Al

Racisme zijn we nog niet kwijt

In onze samenleving is een discussie gaande over hoezeer racisme nog aanwezig is. Ogenschijnlijk, betoogt onderstaand artikel, is het verminderd, maar wie verder kijkt ziet méér. Bron  De Volkskrant  De koloniale machtsverhoudingen werden formeel opgeheven, het racisme bleef  Woordenschat  institutioneel - verbeten - hiërarchie - stereotypen - dubieuze - pacifistische - disproportioneel - geëlimineerd Leerdoel  Ik kan de conclusies in de tekst kort toelichten. Opdracht 1 - Stevige conclusies  Noem de conclusies in het artikel over het bestaan van racisme in onze samenleving van vandaag. Noem bij elke conclusie en enkele zinnen waarop de conclusie is gebaseerd.  Opdracht 2 - One Minute Thinking Lees de tekst. Neem daarna precies één minuut om op te schrijven wat je denkt naar aanleiding van de tekst. Je pen mag niet stilstaan in die minuut. Denk vrijuit, denk teveel aan goede volzinnen. Bespreek daarna met een klasgenoot jullie eerste gedachten. Wat valt jullie op? Wat vragen jullie je

Naar het noorderlicht

Vorige week was het noorderlicht zelfs in Nederland te zien. Lees hoe dat kon gebeuren en lees hoe een vader en een zoon naar het noorderlicht reisden.  Bron  Trouw  Noorderlicht in heel Nederland te zien  (2023) en  Met de camper het noorderlicht achterna  (2021) Woordenschat   noorderlicht - magneetveld - atmosfeer - absorberen Leerdoel  Ik kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verklaren.  Opdracht 1 - 5w1h Kies een van de teksten en beantwoord de 5w1h-vragen.  Opdracht 2 - Teken de tekst Lees de tekst en geef de kern in een tekening weer. Laat goed de verbanden tussen deelonderwerpen zien.  Opdracht 3 - Noorderdicht Kies een van de teksten en geef de kern weer in een kort gedicht.