Nobelprijswinnaar


Onlangs werden weer Nobelprijzen uitgereikt. Het zijn wereldwijd misschien wel de belangrijkste prijzen voor wetenschap, literatuur en politiek en vrede.

Bron
NRC Hoe weet het lichaam hoe heet een kopje koffie is? Of dat je nodig moet plassen?

Woordenschat
receptoren - sensaties - zich het hoofd breken - registreren - bekroning - moleculair - genen - kweekbakje - kenbaar maken - in het kielzog van - laureaat - palet - sensoren - pipet - pulsje -

Leerdoel
Ik kan uitleggen wat de wetenschappers hebben ontdekt.

Opdracht 1 - Teken de tekst
Maak een groep van 2 tot 4 leerlingen. Vat de kern van de tekst samen door te tekenen. Overleg welke tekeningen en tekst nodig te zijn om de ontdekking van deze Nobelprijswinnaars goed uit te leggen. 

Opdracht 2 - 5w1h
Elke tekst geeft je als het goed is antwoord op de '5w1h' van het onderwerp. Met andere woorden: om wie gaat het, wat hebben ze gedaan en waar, wanneer, waarom en hoe gebeurt of gebeurde het. Geef na het lezen van de tekst kort antwoord op deze vragen. Doe dat alleen of als tweetal. Vergelijk de antwoorden daarna met een of twee klasgenoten en vul je antwoorden waar nodig aan.

Opdracht 3 - Opvallende winnaars
Kijk online terug in de geschiedenis van de Nobelprijs. Kies twee opvallende winnaars uit en presenteer aan een klasgenoot wat hen in jouw ogen bijzonder maakt.