Nederland: zelfvoorzienend land


We staan er niet bij stil hoeveel van ons eten 'import' is. Het lijkt daarmee of we nooit zonder andere landen zouden kunnen voorzien in ons voedsel. Om maar niet te spreken van onze afhankelijkheid bij andere behoeften zoals energie. Of is het niet helemaal waar en zou Nederland het ook alleen kunnen rooien?

Bron 

Woordenschat
basisbehoeften - cruciale - autarkie - de goegemeente - karig - kanttekening

Leerdoel 
Ik kan uitleggen hoe Nederland zelfvoorzienend kan worden

Opdracht 1 - Menu voor zelfvoorziening
Presenteer de stapelen die Nederland moet zetten om zelfvoorzienend te worden. Doe dat in de vorm van een menu. Presenteer belangrijke voorwaarden als starters/voorgerechten. Presenteer de meest ingrijpende stappen als hoofdgerechten. Presenteer kleinere maar wel belangrijke maatregelen als nagerechten. Geef het geheel vorm als een menukaart.

Opdracht 2 - Vlog
Presenteer de route naar een zelfvoorzienend Nederland in een vlog. Zet voor kijkers kort op een rij wat hiervoor moet gebeuren en wat van de gevraagde veranderingen de gevolgen zijn. 

Opdracht 3 - 123456, 5w1h
Vorm een groep van 3-4 leerlingen. Gooi om beurten met een (online) dobbelsteen. Het getal dat je gooit verwijst naar het type vraag dat je gaat stellen. 123456 is wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Stel een vraag beginnend met het woord waarnaar het getal dat je gooide verwijst. Geef je vraag aan een van de anderen in de groep. Hij of zij is de eerste die antwoord geeft. De anderen geven daarna feedback of vullen het antwoord aan.