Oplaaiend geweld in Israël


Dagelijks doen media verslag van confrontaties in Israël. Bij een conflict tussen twee partijen is het zaak om als media objectief te zijn. In hoeverre gebeurt de berichtgeving over dit onderwerp zonder gekleurd te zijn?


Bron
RTL Nieuws 
Wat zit achter het opgelaaide geweld tussen Israël en de Palestijnen?

Woordenschat
tweestatenoplossing - perspectief - neerwaartse spiraal - politiek vacuüm - dinosauriërs - totale oorlog - grondoffensief

Leerdoel
Ik kan oorzaken van de confrontaties in Israël noemen.

Opdracht 1 - Objectief, subjectief
Geef voorbeelden van objectiviteit en subjectiviteit in de tekst. Schrijf hierbij de letterlijke tekstfragmenten op. Voorbeelden uit een tekst kun je kort weergeven door de eerste en laatste twee woorden op te schrijven en de alinea te noteren.

Opdracht 2 - Andere media
Kies één bron over dit nieuws uit andere media dan RTL Nieuws. Bijvoorbeeld Het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden uitgelegd (video). De lengte of soort bron (tekst, audio of video) is niet van belang. Bespreek in hoeverre die bron objectief/subjectief is. Geef voorbeelden. Schrijf hierbij de letterlijke tekstfragmenten op. Voorbeelden uit een tekst kun je kort weergeven door de eerste en laatste twee woorden op te schrijven en de alinea te noteren.

Opdracht 3 - 5w1h
Vertel zelf kort met de 5w1h-vragen (wie, wat, waar, wanneer, waarom, hoe) wat het laatste nieuws over de confrontaties in Israël is. Vraag klasgenoten om feedback te geven en vooral te letten op objectieve en subjectieve inhoud en taal in jouw uitleg. Geef zelf feedback bij wat je klasgenoten vertellen.