Ravage in zee


Voor de kust van Sri Lanka verdwijnt de schadelijke lading van een schip langzaam in zee. De visserij aan de kust ligt stil. Koraalriffen lopen gevaar. Het land zoekt naar een oplossing om de ramp te beperken.

Bron 

Woordenschat
autoriteiten - bergingsbedrijf - quarantaine - makelij - zuren - funest - toxicoloog - riffen

Leerdoel
Ik kan de gevolgen van de schipbreuk toelichten.

Opdracht 1 - One minute paper
Test na het lezen van de tekst wat je hebt onthouden en begrepen. Schrijf gedurende één minuut alles op wat je je herinnert van de inhoud. Dat hoeft niet per se in een (chrono)logische volgorde. Vorm daarna een tweetal en stel elkaar twee vragen over wat er in de tekst aan bod komt.

Opdracht 2 - Nieuwstekeningen
Vat de tekst samen in tekeningen zonder een woord te gebruiken. Maak kleine tekeningen waarin je het nieuws laat zien. Zet de tekeningen in een (chrono)logische volgorde. Nummer ze en laat een klasgenoot per nummer kort beschrijven wat er te zien is. Beschrijf op dezelfde manier de nieuwste leningen van het klasgenoot. Bespreek daarna de antwoorden.

Opdracht 3 - Het laatste nieuws
Zoek tien minuten naar het laatste nieuws over deze schipbreuk. Maak aantekeningen. Vertel daarna aan een klasgenoot wat je te weten bent gekomen. Je klasgenoot vertelt jou ook over het laatste nieuws.